Rechtbank Assen: Ruinerwold-verdachte Josef B. blijft langer vastzitten

Josef B. weigert verder mee te werken aan gedragsonderzoek. ILLUSTRATIE ANP

De 59-jarige Josef B., een van de verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland vrijdag laten weten tijdens de hervatting van de pro formazitting in Assen.

Advocaat Yehudi Moszkowicz had gevraagd om de voorlopige hechtenis op te heffen. ,,Er zijn geen ernstige bezwaren meer”, gaf de advocaat van Josef B. donderdagmiddag tijdens een pro formazitting aan. De rechtbank is het daar niet mee eens. ,,De rechtbank heeft de concept-verklaringen van de kinderen ook gelezen en dat leidt niet tot het oordeel dat B. vrij moet komen”, aldus de voorzitter.

Ook met een schorsing van de voorlopige hechtenis van B. gaat de rechtbank niet akkoord. De strafrechtelijke belangen wegen momenteel zwaarder dan de persoonlijke belangen van B., aldus de rechters. ,,Dat geldt dan ook voor de zakelijke belangen van verdachte”, aldus de rechtbank. Josef B. zei dat hij door zijn detentie alles kwijtraakt, waaronder zijn bedrijf.

Afgezonderd van de buitenwereld

Verdachten Gerrit Jan van D. en Josef B. worden onder meer beschuldigd van jarenlange vrijheidsberoving van zes van Van D.’s kinderen. Van D. (67) leefde met zijn kinderen afgezonderd van de buitenwereld, in een boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. B. onderhield de boerderij, maar woonde er niet. Donderdag zei hij al tien jaar geen contact te hebben met vijf van de kinderen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van D. zijn kinderen ook mishandeld. Het OM verdenkt hem daarnaast van seksueel misbruik van twee oudere kinderen die niet op de boerderij woonden. De man kreeg een paar jaar geleden een hersenbloeding, waardoor hij niet meer kan praten. Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) is daardoor niet mogelijk, werd donderdag bekend. Dat was een belangrijke reden om Josef B. ook in het PBC te plaatsen. Want ze moesten samen worden geobserveerd.

Scheveningen

Van D. is amper in staat om te communiceren, maar advocaat Moszkowicz wil toch zelf langs de gevangenis van Scheveningen om hem te bevragen. De rechtbank vindt dat de advocaat daar nog even op moet wachten. De rechtbank wil eerst enkele observaties en onderzoeken naar Van D. afwachten. En ook naar Josef B. Het draait daarbij niet alleen om de interactie tussen de twee Ruinerwold-verdachten, maar ook de ‘interactie tussen B. en andere gedetineerden in het PBC’.

B. gaf donderdag aan niets te zoeken te hebben in het PBC. Hij heeft in drie weken tijd vier woorden gesproken, gaf hij aan: ja, nee, goedemorgen en goedemiddag. Ook heeft hij een tijdje geweigerd om te eten.

De rechtbank Noord-Nederland heeft ook een ontwikkelingspsycholoog aangewezen. Hij wordt gevraagd om de situatie van het gezin Van D. te onderzoeken en te beschrijven. De advocaten van de twee verdachten hadden donderdag aangegeven weinig meerwaarde te zien in een dergelijk onderzoek.

menu