Rechtbank Assen geeft advocaat uit Paterswolde op de kop

Advocaat Ludith Haarsma uit Paterswolde kwam er dinsdag in de rechtbank in Assen niet best vanaf. Ze zou een verdachte van seksueel misbruik bijstaan, maar kwam niet opdagen, omdat ze niet kon. Ook de verdachte was er niet.

De man, een Assenaar van 24, wordt verdacht van het seksueel misbruiken van een 15-jarig meisje in zijn woonplaats in januari vorig jaar.

Haarsma vroeg de rechtbank anderhalve week voor de zitting per brief de zaak uit te stellen, maar dat weigerde de rechtbank. ,,Een advocaat dient geen zaak aan te nemen als hij verhinderd is op de dag van de rechtszaak. Dat staat in het landelijk zittingsreglement”, aldus voorzitter van de meervoudige strafkamer Bouke Klaassens gisteren in een nagenoeg lege rechtszaal.

Alleen het slachtoffer van het misbruik en haar oma waren er. Haarsma had wel een kantoorgenote als vervangster gestuurd, maar die wist inhoudelijk niks van de zaak. Ook daarover was de rechtbank niet te spreken.

Nadat Haarsma vorige week was meegedeeld dat de zaak gewoon zou doorgaan, ontving de rechtbank nog een tweede brief. Klaassens: ,,Daarin stond dat ook de verdachte vandaag niet kan en dat hij alleen mevrouw Haarsma wil als zijn advocaat.” Volgens Klaassens was de rechtbank ‘verbaasd en ontstemd’ over de vreemde gang van zaken. Voor de ontuchtzaak was anderhalf uur uitgetrokken. ,,Weet u wel niet wat dit kost?” beet een van de andere rechters Haarsma’s vervangster toe.

De officier van justitie vindt dat het gedrag van Haarsma neigt naar misbruik van procesrecht. Het recht van een verdachte om bij zijn strafzaak te zijn, is een groot goed. Dat was dan ook de reden dat de rechtbank na overleg toch besloot de zaak uit te stellen, met daarbij de opmerking dat ‘de rechtbank zich beraadt op vervolgstappen’.

Dit kan de advocaat komen te staan op een boze brief of zelfs een klacht van de rechtbank bij de deken van de orde van advocaten Noord-Nederland. Wanneer de zaak wel wordt behandeld, is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.