Rechtbank: D. heeft 12-jarige Djamila na ontucht gedood (meisje dat hem blindelings vertrouwde)

,,Yes, yes, gelukkig”, roepen nabestaanden van de 12-jarige Djamila in de rechtbank als zij het vonnis horen. Daarna barsten ze in huilen uit.

De 47-jarige Freddy D. uit Hoogeveen is dinsdag veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs voor het doden van Djamila Marissen. De rechtbank acht gekwalificeerde doodslag bewezen. Het meisje uit Hoogeveen zat een paar weken in de brugklas toen zij om het leven werd gebracht.

Video: Persrechter Marcel Wolters licht het vonnis in de zaak Djamila toe
Lees verder

Gillen

D. was de toenmalige vriend van de moeder van het meisje. Hij heeft haar 14 oktober vorig jaar gewurgd in natuurgebied de Zwarte Dennen in Punthorst bij Staphorst. D. heeft de dochter van zijn toenmalige vriendin eerst laten toekijken toen hij zichzelf bevredigde. Toen hij probeerde om haar op de mond te kussen, begon zij te gillen. Vervolgens heeft hij haar om het leven gebracht.

D. wist dat zijn gevoelens voor Djamila ongepast waren

De verdachte heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan het plegen van ontucht met een 12-jarig meisje en heeft haar om dit te verhullen vervolgens om het leven gebracht. ,,Dit meisje, de dochter van zijn vriendin, vertrouwde hem blindelings en is op de bewuste dag vol vertrouwen bij hem in de auto gestapt. Uit meerdere getuigenverklaringen blijkt dat verdachte gevoelens voor Djamila koesterde. Gevoelens waarvan hij wist dat ze volkomen ongepast waren, maar waardoor hij zich desalniettemin heeft laten leiden.”

Geconfronteerde met seksuele handelingen

De rechtbank concludeert dat D., in plaats van het meisje die dag weer veilig bij haar moeder thuis te brengen, haar heeft meegenomen naar een afgelegen plek. ,,Daar heeft hij haar geconfronteerd met seksuele handelingen, die puur gericht waren op het bevredigen van zijn eigen gevoelens. Als Djamila hem vraagt om op te houden en gilt van angst kiest hij opnieuw voor zichzelf en laat hij zich volledig leiden door de angst om betrapt te worden.”’

Freddy D. krijgt 10 jaar cel en tbs voor doden 12-jarige Djamila uit Hoogeveen
Lees verder

Djamila was volkomen weerloos

Het meisje heeft volgens de rechtbank gevochten voor haar leven. ,,Maar zij is volkomen weerloos in de handen van D. Hij ontneemt Djamila, een meisje dat haar hele toekomst nog voor zich had, het leven. In de ter terechtzitting afgelegde slachtofferverklaringen is op indrukwekkende wijze verwoord hoe verdachte de ouders van het slachtoffer, haar broertje, grootouders en andere betrokkenen daarmee onnoemelijk veel leed heeft toegebracht. De rechtbank acht op basis van de onderzoeken van deskundigen dat D. verminderd toerekeningsvatbaar is. Net als de deskundigen vindt de rechtbank het nodig dat de man aan zijn stoornissen behandeld moet worden in een tbs-kliniek.

Verdriet

De opgelegde straf is gelijk aan de strafeis van het Openbaar Ministerie van twee weken geleden. De verdachte was niet bij de zitting aanwezig. Veel nabestaanden wel, onder wie haar moeder en oma’s. Zij waren opgelucht over het vonnis, maar ook zichtbaar vervuld van verdriet over het verlies van hun (klein)kind.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.