Rechtbank gaat Gerrit Jan van D. niet vervolgen: Ruinerwold-vader komt vrij en krijgt geen straf

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak, komt vrij en krijgt geen straf. Dat heeft de rechtbank in Assen donderdagochtend besloten. Net als het OM en de verdediging van Van D., meent zij dat een eerlijk proces tegen de vader niet mogelijk is. Hij komt donderdagmiddag op vrije voeten.

De Ruinerwold-vader alsnog vervolgen, druist volgens de rechtbank in tegen Europese verdragen die ieder mens het recht op een eerlijk proces geeft. Van D. komt donderdagmiddag al vrij en zal zeer waarschijnlijk met zijn vijf jongere kinderen worden herenigd en ergens in Nederland zijn oude, teruggetrokken bestaan weer oppakken. Ze keren niet meer terug naar Ruinerwold.

De voorzitter noemde Van D. niet ‘fit to stand’, waarmee ze bedoelt dat de vader niet in staat is zichzelf te verdedigen in een complexe rechtszaak als deze. Door zijn hersenbloeding uit 2016 is hij zijn spraakvermogen zo goed als kwijt en is ook zijn hersencapaciteit ernstig aangetast.

Hij kan nauwelijks onder woorden brengen wat zijn kijk op de zaak is, laat staan zich op een actieve manier verweren tegen wat er tegenover hem gezegd zal worden in een inhoudelijke behandeling. Uitzicht op herstel of verbetering is er niet, staat in de rapporten van medisch deskundigen.

Van D. komt donderdagmiddag vrij

De vier oudste van zijn negen kinderen, riepen de rechtbank twee weken geleden op hun vader wel te vervolgen. Zij werden seksueel misbruikt door Van D., kregen lijfstraffen en werden gegijzeld. Dat is volgens hen begonnen vanaf de geboorte van de oudste zoon in 1989 en duurde tot 14 oktober 2019, de dag van de inval in de boerderij. Volgens Robert Snorn, advocaat van Van D., zien de jongste kinderen alle verdenkingen totaal anders. Zij zouden vrijwillig in de boerderij hebben geleefd en waren tegen een vervolging van hun vader.

Van D. werd onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen. Zij zouden tegen hun wil zijn vastgehouden op een afgelegen boerderij in Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat een van de kinderen alarm had geslagen.

Alle feiten zullen niet meer besproken worden bij een rechter. De zaak is na donderdagochtend grotendeels ten einde. De zaak tegen medeverdachte Josef B. zal nog wel doorgaan, maar daar is nog geen datum voor gepland. De Oostenrijker is sinds afgelopen oktober op vrije voeten.

Zorg voor jongste kinderen?

Mocht Van D. niet vervolgd worden, wat donderdag waarheid is geworden, riepen de vier oudste kinderen de rechtbank op om wel tot enige vorm van controle en zorg voor hun jongere broer en zussen over te gaan. Volgens de oudste kinderen is er nog steeds kans op herhaling en gevaar voor de jongere kinderen. Daar ging de rechtbank niet op in.

Snorn vindt dat Van D. niet meer gevaarlijk is. „Dat heeft te maken met zijn fysieke en mentale gesteldheid, maar ook met de veranderde situatie sinds de inval. De verhoudingen tussen de broers en zussen maakt dat zij sociale controle kunnen uitoefenen in hun nieuwe woonsituatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold