Rechtbank: geen smartengeld na moord

Het verzoek om 80.000 euro smartengeld en shockschade voor nabestaanden van het vermoorde echtpaar Veenendaal uit Exloo is door de rechtbank afgewezen.

Namens de dochter, zoon en schoonzoon heeft advocaat Richard Korver tijdens het strafproces tegen de twee ‘moordbroers' uit Hoogeveen verzocht om vergoeding van immateriële schade. De rechtbank erkent dat aan de nabestaanden groot leed is aangedaan. Maar naar het oordeel van de rechtbank in Assen kunnen nabestaanden geen aanspraak maken op zogeheten affectieschade, ook niet op basis van een nieuwe wet in voorbereiding.

Advocaat Korver vindt dat onjuist. De raadsman verwijst naar een wetsvoorstel dat deze zomer door de minister van Veiligheid en Justitie naar Tweede Kamer is gestuurd. In deze wet hebben ook nabestaanden van slachtoffers die zijn overleden door geweldsmisdrijf recht op een immateriële schadevergoeding.

Zaterdag in Dagblad van het Noorden en in een plusartikel op DvhN.nl een interview met Marjan Veenendaal, de dochter van het echtpaar uit Exloo. Haar 77-jarige vader Jan en moeder Greet zijn allebei door twee Hoogeveense broers in hun eigen huis overvallen en vermoord.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.