Rechtbank is uiterst kritisch op Rendo-verdachten

Wat maakte een tennisleraar nou zo geschikt om te worden gebombardeerd tot directeur-grootaandeelhouder van een energiebedrijf, dat in de toekomst mogelijk spectaculaire winsten zou gaan maken?

Dat wilde de rechtbank Assen donderdag horen van Richard W. (58) uit Groningen en Stephan V. (51) uit Meppel, hoofdverdachten in de miljoenenfraude rond de bouw van een energiecentrale in Steenwijk.

Revolutionair

Centraal in het elf zittingsdagen durende proces staat de bouw van een elektriciteitscentrale door Rendo, netwerkbeheerder voor gas en stroom in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel. Als netbeheerder mocht Rendo wettelijk niet zelf stroom produceren. Daarom richtten Rendo-directieleden op 20 december 2007 een apart bedrijf op: SGI. Achter deze SGI-façade gingen zittende Rendo-directieleden schuil: zij kregen 60 procent van de aandelen in handen, de overige 40 procent was van techneuten T. en G., de bedenkers van een revolutionaire ‘groene’ stroomproductiemethode.

Dubbele petten

De dubbele petten van de verdachte directeuren W. en V. fascineerden de rechters: hoe zaten de Rendo-directeuren nou in dat bedrijfje? Als 'controleurs voor de belangen van Rendo', zoals ze zelf beweren, of als particuliere investeerders en aandeelhouders die dondersgoed begrepen wat de commerciële potentie was? W. erkende dat eventuele ,,spectaculaire winsten” in de toekomst niet naar Rendo zouden vloeien, maar naar SGI, waarvan zij uiteindelijk de ware mede-eigenaren waren. Gehoopt werd dat de revolutionaire techniek wereldwijd verkocht kon worden. Met een Amerikaans bedrijf werd onderhandeld over een verkoop van de techniek tegen duizelingwekkende bedragen.

Publiek geld

De miljoenen die Rendo investeerde in het project waren publiek geld, afkomstig van gemeenten. De directeuren verdienden vorstelijk aan het project, maar hielden de raad van commissarissen in het duister over alle problemen rondom het project. Volgens de Fiod probeerden de drie Rendo-directieleden hun dubbelfunctie te verhullen door de aandelen eerst op naam te zetten van bedrijven die onder meer werden gerund door familieleden. Medio 2008 belandde het hele SGI-aandelenpakket bij tennisleraar Rob van der L. (60), het ‘tennismaatje’ van hoofdverdachte Richard W. Hij werd gebombardeerd tot ‘directeur’. Daarmee werd het aandeelhouderschap van de Rendo-directieleden nog verder gecamoufleerd.

Stroman

De tennisleraar staat volgende week terecht. Maar zijn merkwaardige rol was gisteren al het belangrijkste thema. Die tennisleraar was toch niets meer dan een ‘stroman’, een ‘mannetje ertussen’, aldus de rechtbank. Was zijn ‘directeurschap’ een tegenprestatie voor de privé uitgeleende gelden aan de tennisleraar. Moest hij om die reden W. uit de wind houden en formeel aandeelhouder worden? Konden de verdachten via hem eigenaar blijven van een bedrijfje dat mogelijk honderden miljoenen zou gaan verdienen in de toekomst?

Tegenover de Fiod heeft de tennisleraar erkend dat hij geen kennis had van de energiemarkt. ,, Ik ben blij dat stroom wordt geleverd. Verder weet ik er niets van’’, staat in het dossier. ,,Ik weet niets van energie, weet niks van vergunningen. Ik moest het doen vanwege belangenverstrengelingen van W.”

Kop houden

Bij huiszoeking is op de computer van de hoofdverdachte W. de notitie gevonden ‘Afspraken tussen Rob van der L. en Richard W.’ Kort gezegd staat er dat de tennisleraar 15 mille opstrijkt als hij tijdelijk aandeelhouder wordt, geen recht heeft op dividend, verder zijn kop houdt en wegblijft bij aandeelhoudersvergaderingen, waar anderen zijn plaats innemen. Een klassieke stroman-constructie, aldus het Openbaar Ministerie. In e-mailverkeer aan investeerder ABN AMRO wordt de tennisleraar afgeschilderd als een briljante zakenman. ABN Amro zegt negatief te hebben geadviseerd over leningen als de juiste informatie was ontvangen over de tennisleraar.

Schijnconstructie

De uiterst kritische rechtbank heeft een extra zittingsdag uitgetrokken voor het duo hoofdverdachten. De voorzitter van de rechtbank leek zijn oordeel al klaar te hebben en sprak van een ,,schijnconstructie”. Over de aandelenverhouding in het bedrijfje SGI ontstond grote ruzie met de bedenkers van de groene techniek voor de energieopwekking. ,,Dadelijk rijdt die W. in een grote Lamborghini dan wij!”, sputterde één van de techneuten. W. lichtte de raad van commissarissen niet in over de ruzie die was uitgebroken over de aandelenverhouding. De rechtbank wilde weten hoe de directeuren nu eigenlijk het belang dienden van Rendo. Waren ze niet vooral bezig hun eigen zakken te vullen? Nee, hoor, je zag de fabriek gestalte krijgen, aldus hoofdverdachte W.

Gefrustreerd

De intensieve zittingsdagen worden bijgewoond door de bedenkers G. en T. van de nieuwe technologie van de energiecentrale. Deze techneuten staan volgende week ook terecht in de fraudezaak, tot hun eigen stomme verbazing. Volgens het duo was de energiecentrale met de bijzondere techniek operationeel toen de stekker eruit werd getrokken vanwege de arrestatie van hoofdverdachte W. door de Fiod. Zij zijn extreem gefrustreerd dat de door hen bedachte technologie inmiddels is gekocht door een Amerikaanse bedrijf, dat in Engeland daarmee een soortgelijke fabriek heeft gebouwd. Zij bereiden een enorme schadeclaim voor. ,,Dat is mijn geestesproduct dat nu elders draait”, aldus een van de woedende techneuten.

Ook aanwezig is de huidige Rendo-directeur Eddy Veenstra, die als opdracht heeft deze ellendige fraudezaak af te ronden. Hij verwacht dat het zeven jaar duurt voordat alle financiële ellende is opgelost.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.