Rechtbank laat zaak dode peuter Ubbena wel doorgaan

De rechtbank in Assen. Foto: Jaspar Moulijn

De eerste zitting tegen een 39-jarige Utrecht die wordt verdacht van doodslag op zijn zoontje in Ubbena gaat donderdag wel door. Dat heeft de Rechtbank Noord-Nederland laten weten.

De Utrechter wordt ervan verdacht dat hij zijn 3-jarige zoontje op 18 december in het Noord-Willemskanaal in het water heeft laten vallen, waardoor hij zwaargewond raakte en op 31 december overleed. Zelf zegt de man dat het een ongeluk was.

De Raad voor de Rechtspraak maakte zondagavond bekend dat vanwege de coronacrisis alle rechtbanken en gerechtshoven vanaf dinsdag dicht gaan en alleen urgente zittingen doorgaan, zonder publiek. De zaak tegen de Utrechter is urgent, omdat hij negentig dagen in voorarrest zit. Daarna moet een eerste zitting plaatsvinden om te toetsen hoe het staat met het onderzoek en of de verdachte nog langer vastgehouden kan worden.

Videoverbinding?

De verdachte zal er zelf waarschijnlijk niet bij zijn, omdat gedetineerden momenteel niet mogen worden vervoerd. ,,Op zich hoeft hij er niet bij te zijn, want ik ga onderzoekswensen indienen. Tijdens pro-formazittingen stelt de rechtbank normaal gesproken ook geen vragen aan een verdachte. We hebben al drie besloten raadkamerzittingen achter de rug, waarop dat wel is gebeurd”, zegt advocate Judith Kwakman.

Of haar cliënt de zitting via een videoverbinding in de gevangenis kan volgen, weet Kwakman nog niet. Ook is nog onduidelijk of er journalisten bij de zitting mogen zijn. Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, omdat het onderzoek nog loopt. Het kan nog maanden duren voor de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

Fatale beroving Hoogeveen

Verder gaan voorlopig nagenoeg alle strafzaken bij de Asser rechtbank niet door. Dat geldt ook voor het vervolg van de zaak over de fatale beroving van de Chinese restauranthouder Encheng Wang uit Hoogeveen. Vorige week werd de zaak deels behandeld en dinsdag zouden onder meer eis en pleidooien volgen, maar die worden dus voorlopig uitgesteld.

Louis de Leon, advocaat van hoofdverdachte Alifu W. (31) uit Den Haag, heeft bij de rechtbank een schriftelijk verzoek ingediend om zijn cliënt na anderhalf jaar voorarrest vrij te laten. ,,Dat doe ik omdat er voorlopig geen zicht meer is op een inhoudelijk behandeling”, aldus De Leon.

Bovendien zit W. vast voor een diefstal met geweld, de dood tot gevolg hebben, maar is volgens De Leon inmiddels wel duidelijk dat W. helemaal niks heeft gestolen, maar dat het om een geldruil ging. ,,Hij kreeg het geld, er is geen sprake van diefstal. Hooguit van oplichting, maar daarvoor zit hij niet vast.”

Gewelddadige verkeersruzie Assen

Dinsdag beslist de rechtbank over W.’s situatie. Dat geldt ook voor die van een 47-jarige Assenaar die vastzit voor een poging tot doodslag aan de Rolderstraat in Assen op 27 december. Dinsdag zou de eerste zitting plaatsvinden in die zaak, die draait om een gewelddadige verkeersruzie, waaraan een wild-westachtervolging door de stad aan vooraf ging.

Vijf mannen uit Assen en Arnhem werden opgepakt. ,,Het ging om een familieruzie”, zegt advocaat Wilko ten Have, die een 47-jarige Assenaar bijstaat. Hij zou samen met zijn vader (68) andere familieleden met een koevoet te lijf zijn gegaan en is de enige die nog vastzit.

Ten Have: ,,Ik heb schriftelijk wat onderzoekswensen ingediend en een verzoek om mijn cliënt vrij te laten. Hij heeft een auto-immuunziekte en behoort daarmee tot een risicogroep. Als in de P.I. Almelo, waar hij vastzit, het coronavirus uitbreekt, weet ik niet of ze hem de juiste zorg kunnen leveren.”

Snelrecht

Snelrechtzittingen bij de politierechter in Assen gaan woensdag wel door, omdat dat ook urgente zaken zijn. Verder zijn alle rechtszaken, waarvoor niemand vastzit voorlopig uitgesteld.

menu