Rechtbank over dronken automobilist die Hoogevener doodreed: 'Geen enkele straf doet recht aan het verdriet'

De automobilist uit Elim die onder invloed van alcohol Kasper Wulff (43) uit Hoogeveen dood reed, heeft van de rechtbank een fors lagere straf gekregen dan was geëist.

De rechtbank benadrukt dat het gevolg niet bepalend is voor het vaststellen van de straf. ,,Geen enkele straf doet recht aan het verdriet dat de dood van Kasper Wulff heeft veroorzaakt.”

Ook vindt de rechtbank dat de verdachte uit Elim (52) zijn verantwoordelijkheid neemt. ,,Hij is diep getroffen en draagt de last van de wetenschap dat hij verantwoordelijk is voor dood van de Hoogevener voor zijn verdere leven met zich mee.”

Drankrijder die Kasper Wulff doodreed: 'Als ik in de spiegel kijk, zie ik een misdadiger'
Lees verder

Cursus alcohol en verkeer

De automobilist is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en drie maanden cel voorwaardelijk. Het OM had twee weken geleden een celstraf van een jaar (helft voorwaardelijk) en drie jaar rijontzegging (jaar voorwaardelijk) geëist.

De rechtbank zei dinsdag dat het rijbewijs van de verdachte niet wordt ingenomen. Volgens de rechtbank gaf het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen de automobilist zijn rijbevoegdheid terug, nadat hij een cursus alcohol en verkeer had gevolgd. Daarom vindt de rechtbank het niet nodig om zijn rijbewijs weer in te nemen. Wel is een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar opgelegd.

Vluchtstrook waar slachtoffer stond was afgezet

De fatale aanrijding gebeurde in de vroege avond van 27 december 2016 op de A37 bij Hoogeveen. Op de plek van de aanrijding was eerder een ongeval gebeurd. De stiefvader van Kasper Wulff was met zijn auto en aanhanger geschaard.

Wulff was samen met zijn dochter naar de plek van het ongeval gegaan om hem op te halen. Hulpverleningsdiensten waren bezig de voertuigen te bergen. De politie had de vluchtstrook afgezet en achter de politie-auto met zwaailichten stond nog een gele wagen met zwaailichten van Rijkswaterstaat.

Het dagelijkse gemis van Kasper
Lees verder

Andere weggebruikers reden langzaam vanwege de waarschuwingssignalen voor de bergingswerkzaamheden. De verdachte moest uitwijken voor een auto voor hem, die naar rechts ging en een stuk langzamer reed dan hij. De Elimmer verloor de macht over het stuur. Hij kwam op de vluchtstrook terecht, ramde een politieauto en reed daarna vol in op Wulff. De Hoogevener overleed er plaatse.

Ondergrens

Uit bloedonderzoek bleek dat de verdachte bijna 0,9 promille alcohol in zijn bloed had. Volgens de rechtbank heeft hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden.

Het OM vond dat hij zeer onvoorzichtig reed, maar deze zwaardere vorm van schuld acht de rechtbank niet bewezen. De rechtbank komt ook tot een lagere straf omdat de Elimmer geen strafblad heeft. ,,Hij krijgt geen celstraf, omdat de mate van schuld aan de ondergrens van de aanmerkelijk verwijtbaarheid zit. Ook was er sprake van een geringe overtreding van alcoholverkeerswet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.