Rechtbank streng voor meesteroplichter: hogere straf dan geëist

De Groninger meesteroplichter Paul L. (53) die in februari onder meer zonder te betalen in Drentse Bed-and-Breakfast verbleef, kreeg dinsdag van de Leeuwarder rechtbank een hogere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

De rechtbank oordeelde dat de ernst van de feiten onvoldoende tot uitdrukking kwam in de strafeis van het OM. Volgens de rechtbank maakte L. van oplichting zijn levenswijze.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een celstraf gelijk aan het voorarrest - 203 dagen - plus 180 dagen voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde de meesteroplichter tot anderhalf jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk. Volgens de rechtbank toonde de Groninger geen berouw ten opzichte van zijn slachtoffers, liet hij niet blijken het verwerpelijke van zijn handelen in te zien en handelde hij louter uit financieel gewin.

Zestien slachtoffers

L. heeft in de eerste drie maanden van dit jaar in totaal zestien slachtoffers gemaakt, waaronder van B&B’s en hotels in onder meer Emmen, Norg, Ruinen, Meppel en Dwingeloo. Hij heeft drie mensen via internet opgelicht door spullen te koop aan te bieden en -nadat er was betaald - vervolgens niets te leveren.

Een ouder echtpaar troggelde hij geld af door zich voor te doen als hart- en vaatspecialist. Hij beloofde dat hij voor de man, die een ernstige nierziekte had, bij een bevriende 'collega' voor 1275 euro een second opinion kon regelen. Die second opinion heeft nooit plaatsgevonden.

Criminele activiteiten

L. moet aan vijf benadeelden bijna 2900 euro aan schadevergoedingen betalen. De rechtbank bepaalde dat de Groninger het financiële voordeel van zijn criminele activiteiten aan de Staat moet betalen. Het gaat om ruim 13.000 euro. De man werd onder toezicht van de reclassering geplaatst.

Hij moet zich laten behandelen in een forensische kliniek en hij moet, als hij op vrije voeten is, openheid geven aan Justitie over zijn woon- en verblijfplaats. Gedragsdeskundigen constateerden verschillende stoornissen, waaronder een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en het ontbreken van een gewetensfunctie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.