Rechtbank tikt OM op de vingers in Asser wietzaak

,,Het is te veel een zoekplaatje wie nou precies waarvan wordt verdacht.” Dat zei de voorzitter van de Asser rechtbank woensdag over de dagvaardingen van negen verdachten van hennephandel vanuit Assen. Daarmee tikt de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) op de vingers: de dagvaardingen zijn ongeldig.

Wil het OM de verdachten alsnog vervolgen, dan zal het met duidelijkere tenlasteleggingen moeten komen, vindt de rechtbank. Alleen hennephandel, zoals er nu op staat, is te vaag. De rechtbank vindt dat het OM per verdachte moet uitleggen waarbij hij precies betrokken was, bij welke drugstransporten en wie bijvoorbeeld wat aan welke klant heeft verkocht en wanneer.

Dat is precies waar hun advocaten dinsdag tijdens een korte zitting om vroegen. ,,Dit dossier telt meer dan 10.000 pagina’s, maar wat daarvan wordt mijn cliënt nu precies verweten? Zo kunnen wij ons niet verdedigen”, aldus een raadsvrouw.

De zaak draait om grootschalige handel in hennep vanuit Assen tussen 2009 en maart 2014. Er werd volgens het OM gehandeld vanuit growshop Bio Memo aan de Nijverheidsweg. De tien verdachten (25 tot 73 jaar oud) liepen tegen de lamp toen de politie infiltranten inzette.

Hoofdverdachten Mehmet K. (53) en zijn broer Yusuf (46) zouden de tonnen euro’s die ze ermee verdienden, hebben weggesluisd naar geboorteland Turkije. Daar loopt nu een witwasonderzoek tegen de bende.

Over de dagvaarding van Mehmet K. heeft de rechtbank nog geen beslissing genomen. Zijn zaak werd dinsdag bij gebrek aan een tolk Turks niet behandeld.

Het kan nog maanden duren voor de zaak verder gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.