Rechter: NAM mag pijplijn naar Twente gebruiken

Het besluit van minister Kamp om het opnieuw in gebruik nemen van de pijpleiding tussen Schoonebeek en Twente toe te staan, was terecht. De pijpleiding voor de injectie van afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning voldoet aan alle wettelijke eisen, aldus de rechtbank in Zwolle dinsdag.

Het besluit uit augustus werd via een kort geding aangevochten door de provincie Overijssel, drie Twentse gemeenten en de stichting Stop Afvalwater Twente. Sinds de oude pijpleiding in 2015 begon te lekken is er veel commotie in Twente. Na het lek, in april in de gemeente Hardenberg ontdekt, werd in juni dat jaar de oliewinning in Drenthe stilgelegd. Daarna werkte de NAM koortsachtig om de pijpleiding te repareren. Die reparatie werd goedgekeurd en dus mocht de NAM weer aan de slag.

Bezwaren

Tegen dat besluit van minister Kamp waren in Overijssel veel bezwaren. Onder bewoners heerst angst voor aardbevingen, iets dat door de NAM altijd voor onmogelijk is gehouden. Cruciale rapporten van aardbevingsdeskundigen ontbreken in de evaluatie, zei de provincie Overijssel eerder al. Het provinciebestuur meent dat de NAM zich niet geheel aan de vergunning houdt. Zo verloopt de injectie in zandsteen moeilijker dan verwacht en is er meer anti-roestmiddel nodig dan eerder is ingeschat.

Maar de bezwaren waren vooral tegen de injectie van het afvalwater gericht, merkte de voorzieningenrechter anderhalve week geleden al op, en niet zozeer tegen de ingebruikname van de vernieuwde pijpleiding. Als de provincie, de stichting en de drie gemeenten menen dat de huidige injecties in strijd zijn met de al in 2010 verleende vergunning, kan ze de minister verzoeken op handhavend op te treden, zo staat in het vonnis te lezen.

Mondelinge toezegging

Ook meenden de klagende partijen dat de minister in de Tweede Kamer de toezegging had gedaan dat de oliewinning gestaakt bleef totdat een eindevaluatie over mogelijke alternatieven voor het lozen van afvalwater onderzocht waren. Het gaat om een mondelinge toezegging, die in maart dit jaar is gedaan. De minister legde een verband tussen het evaluatieonderzoek en de wijze van opslaan en vervoer van dit zogeheten productiewater. Maar juridisch is dat verband er niet, stelt de rechter. Het verlenen van instemming met het opnieuw in gebruik nemen van de pijpleiding staat hier los van.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.