Rechter buigt zich over strijd om oude sportschool in Emmen

De strijd over nieuwbouw van een winkelpand op de voormalige plek van sportschool Popping bij winkelcentrum Emmerhout wordt voortgezet bij de rechtbank.

Dit zegt projectontwikkelaar Jan Kroesen, die ruim twee jaar eigenaar is van het inmiddels flink verpauperde gebouw. De in Elim woonachtige Kroesen wil de voormalige sportschool slopen en er een winkelpand van 19 bij 24 meter neerzetten.

De gemeente Emmen werkt daar om uitlopende redenen niet aan mee. Onlangs stelde de Emmer bezwarencommissie de gemeente in het gelijk. Kroesen legt zich daar niet bij neer en stapt naar de rechter.

De voormalige sportschool staat aan De Haar 105, op steenworp afstand van het in 2012 geopende nieuwe wijkwinkelcentrum. Voor Kroesen is het perceel interessant omdat er op basis van het bestemmingsplan ook detailhandel mogelijk is.

Casco bouwvergunning

De projectontwikkelaar zegt er nog geen huurder voor te hebben en vroeg bij de gemeente een zogeheten casco bouwvergunning aan. Als duidelijk is wie er zich gaat vestigen, wil hij de de gemeente vragen om de benodigde gebruikersvergunningen te verlenen.

Kroesen: ,,Dit is geen ongebruikelijke gang van zaken in de wereld van de projectontwikkeling. Ik ben al sinds 1995 actief in deze branche en doe het altijd op deze manier.’’ Bij de gemeente kreeg hij nul op het rekest. De aanvraag zou onvolledig zijn, de welstandscommissie heeft het plan afgekeurd en volgens de gemeente wordt de nieuwbouw in de plannen ook hoger en groter dan op basis van de huidige voorschriften is toegestaan. Bovendien zouden er te weinig parkeerplaatsen zijn.

discouter

Omdat de gemeente niet weet wie de toekomstige huurder is, gaat zij bij haar berekeningen uit van een discount supermarkt. Deze vorm van detailhandel legt qua bevoorrading en toeloop van klanten de meeste druk op het gebied. Eerder betoogde Kroesen dat de angst voor een discouter niet nodig is.

Volgens hem heeft het er alle schijn van dat Emmen simpelweg geen detailhandel meer wil op deze plek. Dat de bezwarencommissie hem nu in het ongelijk stelt, verrast Kroesen niet. ,,Daar had ik gezien de houding en de uitlatingen van de voorzitter van die commissie in de zitting al rekening mee gehouden.’’

De projectontwikkelaar denkt bij de rechtbank zijn gelijk te halen. ,,Sommige processen duren langer dan je zou willen. Het is niet anders.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.