Hovenier Albert de Boer uit Peize moet zijn silo’s afbreken en stoppen met laden en lossen op het perceel. De rechter schaart zich met die uitspraak achter het handelen van de gemeente Noordenveld.

Het betekent dat De Boer de sleufsilo’s op zijn perceel voor 1 mei moet afbreken. Ook mag hij vanaf die datum niet meer laden en lossen op zijn perceel.

Langlopend conflict

De uitspraak is onderdeel van een langlopend conflict. Twee buren van hovenier De Boer ervaren veel overlast van zijn bedrijf. Dat kaartten ze aan bij de gemeente. De gemeente gedoogde de situatie aan De Pol en schreef dat in september vorig jaar ook zwart op wit aan de hovenier. De buren maakten bezwaar tegen dat besluit omdat de eerdergenoemde bedrijfsactiviteiten in strijd zijn met de woonbestemming die op het perceel geldt. Daarin kregen ze gelijk, waarna de gemeente het gedoogbesluit introk en toch besloot te handhaven.

Bezwaar van beide partijen

Beide partijen maakten daar weer bezwaar tegen bij de rechter. Buren Robert en Sonja Heimink omdat zij willen dat het handhavingsverzoek verder strekt dan alleen de afbraak van de silo’s en het laden en lossen. Hovenier Albert de Boer omdat hij vindt dat de gemeente hem te weinig tijd geeft om de silo’s af te breken en omdat hij de dwangsom te hoog vindt.

De rechter vindt dat de gemeente duidelijk moet aangeven welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan op het perceel van de hovenier. Ook moet de gemeente onderzoeken of de overlast die de buren ervaren alleen afkomstig is van het hoveniersbedrijf.

De termijn tot 1 mei acht de rechter niet onredelijk lang en ook de dwangsom is redelijk, aldus de rechter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe