Rechter steekt in spoedzitting stokje voor uithuisplaatsing bewoners zorginstelling 't Ruige Veld in Rolde

't Ruige Veld in Rolde Zorgvastgoed.nl

De rechtbank Groningen gaat voorbij aan de bepaling van burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze om zorginstelling ‘t Ruige Veld te sluiten. De 24 cliënten die bij ‘t Ruige Veld in Rolde zijn ondergebracht door Stichting Altijd Zorg mogen voorlopig in de zorginstelling blijven.

Dat heeft de rechtbank in Groningen in de nacht van donderdag op vrijdag om half twee in een spoedprocedure bepaald.

Het personeel bij ‘t Ruige Veld is wel terecht vervangen, zo oordeelt de bestuursrechter. ,,De uithuisplaatsing van de 24 cliënten gaat voorlopig niet door”, bevestigt Anno Rijpkema van de rechtbank Noord-Nederland.

Stichting Altijd Zorg diende donderdag met spoed een verzoekschrift in bij de rechter om te voorkomen dat ze op een zijspoor zouden belanden. Dit nadat burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze had bepaald dat Stichting Altijd Zorg per direct zou stoppen op ‘t Ruige Veld.

Stokje voor gestoken

Volgens Hiemstra zijn er ernstige zorgen over de kwaliteit van de geleverde zorg en is de veiligheid van de 24 bewoners in gevaar. De burgemeester wilde alle bewoners vrijdag naar andere zorginstellingen in het Noorden verhuizen. Hier heeft de voorzieningenrechter met een ordemaatregel een stokje voor gestoken. De komende dagen blijven alle cliënten gewoon in Rolde. Wel wordt de zorg niet meer verleend door de medewerkers van Stichting Altijd Zorg.

Volgens voorzitter Richard Schlichting van Stichting Altijd Zorg was het volgens de rechter onwenselijk dat zijn zorgverleners terug zouden keren naar instelling. ,,Omdat de maatregel, gelet op het feit dat de bewoners van Altijd Zorg die dag al met een wisseling van zorgverleners te maken hadden gehad, opnieuw voor onrust zou kunnen zorgen. Dat is niet in het belang van de cliënten.”

Stichting Altijd Zorg vindt het niet terecht dat burgemeester Hiemstra hen van het terrein heeft laten verwijderen. ,,Wij zien het vervolg van de voorlopige voorziening met vertrouwen tegemoet en hopen dat we onze werkzaamheden spoedig kunnen hervatten”, aldus Schlichting.

Rijpkema: ,,Zowel Stichting Altijd Zorg als de gemeente Aa en Hunze hebben van de bestuursrechter enkele dagen de tijd gekregen om met een goed omkaderd verhaal te komen.” Waarschijnlijk zal de voorzieningenrechter volgende week in een soort van kort geding definitief uitspraak doen in deze zaak.

Spoedzitting uitzonderlijk

De rechtbank Noord-Nederland laat nog weten dat een dergelijke spoedzitting zeer uitzonderlijk is. Stichting Altijd Zorg en de gemeente Aa en Hunze troffen elkaar donderdagavond voor deze zitting die om 23.15 uur begon. Om 01.30 uur deed de rechter uitspraak.

menu