Een 36-jarige Assenaar is in de nacht van 28 december vorig jaar na een wilde achtervolging door de politie onder schot gehouden en gearresteerd. De verdachte had die nacht jongeren op straat in Assen vanuit zijn bestelbusje met een zilverkleurig vuurwapen bedreigd.

De man zou stapvoets naast de jongens zijn gaan rijden en hebben geroepen: ,,Als ik jullie nog een keer zie, dan knal ik jullie af.” Een van de jongens belde de politie. Drie of vier politieauto’s gingen achter de man aan. Wat volgde is een dollemansrit, waarbij de verdachte met hele hoge snelheid tegen het verkeer in ondermeer over de Overcingellaan in Assen reed. Hij reed meerdere malen door rood.

Vuurwapen niet van echt te onderscheiden

De politie kreeg hem te pakken. De man in het bestelbusje werd onder schot gehouden en aangehouden. Het vuurwapen bleek nep te zijn, maar was niet van echt te onderscheiden.

De Assenaar gaf vrijdag bij de rechtbank alles toe. ,,Ik had een hele slechte dag. Ik had acht gram cocaïne gebruikt. Wat er is gebeurd, is gewoon schandalig. Als ik niet onder invloed was geweest, was dit niet gebeurd.” Na vier dagen werd de man vrijgelaten. Hij ging meteen onder behandeling bij verslavingszorg. Het gaat redelijk met hem, maar hij heeft wel een paar keer een terugval gehad. De man is nog steeds gemotiveerd voor de behandeling.

Werkstraf

De rechter rekende hem zijn levensgevaarlijke rijgedrag zwaar aan. ,,U heeft geluk gehad dat het op dat tijdstip rustig is op straat. Bedreiging met een vuurwapen kan ook absoluut niet. Die mensen zijn zich de tandjes geschrokken.” De Assenaar is veroordeeld tot 120 uur werkstraf. Ook is een voorwaardelijke geldboete van 200 euro en zes maanden voorwaardelijke rijontzegging opgelegd. Hij moet zich laten behandelen bij verslavingszorg en mag geen drugs gebruiken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank