Een 54-jarige man uit Eelde stuurt al ruim een half jaar kwetsende en beledigende teksten naar de plaatselijke wijkagent. De politierechter in Assen zit er maandagochtend behoorlijk mee in haar maag. „Ik zie het somber in en ben bang dat het door zal gaan.”

Het probleem ontstaat als de wijkagent in 2018 bij de man langsgaat voor een gesprek. Dit omdat de man dan al geruime tijd Lilian Marijnissen, SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, hatelijke berichten stuurt. Tijdens het gesprek geeft de man aan dat hij kampt met psychoses, waarin hij deze mails verstuurt. Of hij de parlementariër nu nog berichten stuurt, is onduidelijk, maar vanaf eind 2019 richt de man uit Eelde zijn pijlen op de wijkagent. De man verschijnt maandag niet op zitting.

Via de standaard contactformulieren van de politie stuurt de man uit Eelde berichten, gericht naar de wijkagent. Daarin beticht hij hem onder andere van pedofilie en corruptie. Hij verkeert volgens hemzelf in doodsnood en dreigt hem fysiek dingen aan te doen. Berichten die „niet bepaald vrolijk stemmen”, beschrijft de rechter.

Stopgesprek

In maart volgt een zogeheten stopgesprek tussen de wijkagent en de stalker. Begin april gaat de man uit Eelde toch verder, waarop de wijkagent de aangifte doorzet. Volgens de rechter zijn er nieuwe processen-verbaal, waaruit blijkt de man ook na de zomer blijft doorgaan met het sturen van berichten naar de wijkagent.

De reclassering vermoedt dat de man zeer eenzaam is en in een sociaal isolement leeft. De 54-jarige Eeldenaar gaf in verhoren bij de politie aan voor hulp open te staan, maar hield dat op een later moment weer af. De reclassering zou graag zien dat de stalker wordt onderzocht en pleit voor een contactverbod.

Somber

De officier van justitie ziet in de man ondanks zijn psychische problematiek een strafbare verdachte. „Hij is bekend met de geestelijke gezondheidszorg, maar heeft soms ook heldere momenten. Vraag is wel hoe hij zich in de toekomst staande zal gaan houden.” Omdat de man de berichten naar het adres van de politie stuurt, gaat een contactverbod met de politie volgens de officier te ver. Er zouden zich immers situaties kunnen voordoen waarbij hij de politie nodig kan hebben.

Hij eist twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf in de hoop dat dit wél indruk maakt op de verdachte.

De rechter twijfelt. „Ik acht de feiten bewezen, maar wat moet je als straf opleggen?” De machteloosheid druipt ervan af. „Ik zie het somber in, want ik ben bang dat het gewoon door zal gaan.” Ze voegt zich bij de eis van de officier van justitie, maar hoopt vooral dat de reclassering voet tussen de deur krijgt bij de man uit Eelde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe