Rechter zet streep door carbidschieten Noordbarge (update)

De gemeente Emmen heeft een potje gemaakt van het beleid rondom carbidschieten in de wijk Noordbarge. Dat vindt de bestuursrechter in Groningen.

Twee buurtbewoners hadden een zaak aangespannen nadat duidelijk werd dat er net als vorig jaar een groepje jongens op oudejaarsdag wil carbidschieten op een veld bij Noordbarge. De twee vinden dat het te veel geluidsoverlast oplevert, ook voor hun huisdieren.

Daarin hebben ze volgens de rechter gelijk. In de algemene plaatselijke verordening staat dat carbidschieten officieel niet binnen deze afstand van de woonwijk mag gebeuren. Het schieten is een feestje voor de wijk, veel bewoners komen kijken. ,,Maar er zijn ook genoeg die niet hardop durven zeggen dat ze er niet blij mee zijn'', vertelt bezwaarmaker Jan de Vries.

Vorig jaar maakte hij ook bezwaar bij de gemeente, maar daar hoorde hij niets meer van. Dit jaar mailde een ambtenaar dat de burgemeester het carbidschieten zou gedogen. Maar een officieel gedoogbeleid ligt er niet. Toen De Vries de gemeente vervolgens vroeg om handhavend op te treden op oudejaarsdag, werd dat verzoek afgewezen.

De rechter had geen goed woord over voor de gemeente. ,,U heeft een ontzettend rommelige situatie gecreëerd'', zei hij tegen de verantwoordelijke ambtenaar.

De gemeente, bezwaarmakers en carbidschieters kregen op de gang in de rechtbank nog de kans om tot een compromis te komen, maar De Vries hield de poot stijf. Hij staat daarmee volledig in zijn recht, zei de rechter, die meteen uitspraak deed: het carbidschieten op deze locatie is in strijd met de algemene plaatselijke verordening.

Daniël Latour, die met vijf vrienden het carbidschieten organiseert, baalt. ,,Wij hebben de melkbussen al in huis gehaald. We hebben ons plan ruim van tevoren gemeld, maar de gemeente heeft er een potje van gemaakt. Wat we op oudejaarsdag gaan doen weet ik nog niet, dat moet ik met de andere jongens bespreken en met de gemeente.''

Inmiddels is er een handhavingsverzoek bij de gemeente Emmen binnengekomen. Omdat het college van burgemeester en wethouders daarover een oordeel moet vellen, komen B&W woensdag terug van reces.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.