Rechtszaak over kunstwerk bij Okkenveen

De voorgenomen plaatsing van een kunstwerk bij natuurgebied Okkenveen bij Ydermade leidt tot een rechtszaak. Het Natuurplatform Drentsche Aa wil van de voorzieningenrechter in Groningen schorsing van de vergunning van de gemeente Tynaarlo.

Het kunstwerk is een installatie van Rainer Gross. Het zal van juli tot en met september aan de oever van de Drentsche Aa staan, in het kader van het project Into Nature. Dit project is een initiatief van het Drents Museum en een groot aantal andere kunstinstellingen. Het moet kunst met natuur en landschap verbinden.

Natura 2000-gebied

Het Natuurplatform stelt dat het kunstwerk in een kwetsbaar Natura 2000-gebied komt, de Westerlanden bij het Okkenveen. Dit gebied staat volgens voorzitter Philippe Boucher al onder veel meer druk dan de bedoeling was. Een eerder aangelegd fietspad zou al tot verstoring hebben geleid. ,,Mensen gaan er wandelen, er is zelfs een hondenuitlaatcentrale geweest die de honden er liet rennen. Een groep zeldzame watersnippen hield het er voor gezien en is vertrokken.’’

Altenatieve locaties

Boucher heeft uitgebreid overleg gehad met de projectleiding van Into Nature en met Staatsbosbeheer. Daarbij heeft hij alternatieve locaties aangewezen, bijvoorbeeld de hoek van de Tolhuisweg en de Westerseweg bij Midlaren. Dit heeft niet tot resultaat geleid. Volgens Boucher is de verwachting dat zo’n 5000 mensen de installatie van Gross gaan bekijken. Ook de plaatsing en later de verwijdering van het kunstwerk zal tot verstoring van de natuur leiden, vreest hij.

Vergunning

Inmiddels heeft ook de gemeente Tynaarlo een vergunning verleend voor het evenement. ,,Ze hebben met geen woord gesproken over de gevolgen voor de natuur’’, stelt Boucher. Daarop heeft het Platform besloten naar de rechter te stappen. Volgens Into Nature komt het kunstwerk niet in maar bij het natuurgebied. De verstoring zal meevallen, stelt de organisatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.