Rechtszaak slijters: gemeente Assen moet drankveiling Catawiki aanpakken

De Vereniging Koninklijke Slijters Unie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Assen, omdat online veilingsite Catawiki sterke drank verkoopt.

De belangenvereniging van de slijters vindt dat de gemeente moet ingrijpen en niet mag toelaten dat de populaire veilingsite in Assen drank verkoopt zonder de benodigde vergunningen. Aan de rechter wordt nu voorgelegd of de gemeente inderdaad moet ingrijpen.

Exclusieve whisky's en cognac

Bij de veilingsite kunnen liefhebbers onder meer exclusieve whisky's en cognac bestellen. Advocaat Marc Houben zegt dat Catawiki geen vergunning heeft voor de verkoop van sterke drank. ,,Tot nu toe weigert de gemeente Assen handhavend op te treden. Via de rechter willen we de gemeente dwingen om de illegale verkoop aan te pakken.”

De rechtszaak van de Slijtersunie tegen de gemeente wordt komende donderdag behandeld bij de meervoudige bestuursrechtbank in Groningen. Volgens Houben heeft Catawki zich als belanghebbende bij de rechtbank gemeld. Dat betekent dat het online veilingbedrijf ook hun standpunt kan toelichten tijdens de rechtszaak.

Geen fysiek verkooppunt

Eerder verklaarden de eigenaren dat er naar hun mening geen sprake is van overtreding van de wet, omdat Catawiki geen fysiek verkooppunt heeft in Assen. Ook loopt de veiling van exclusieve sterke drank via de Franse vestiging van het bedrijf. Die omleiding is door Catawiki onder druk van de gemeente enige tijd geleden al aangelegd.

Advocaat Houben noemt die constructie van het veilingbedrijf een truc om de Drank- en Horecawet te omzeilen. ,,Die wet is er om de consument en in dit geval de slijtersbranche te beschermen. Slijterijen moeten aan strenge eisen voldoen om sterke drank te mogen verkopen. Veilingsites houden zich niet aan die wettelijke eisen. Dat geeft oneerlijke concurrentie.

Proefproces

De rechtszaak tegen de gemeente Assen is voor de slijtersunie een proefproces. ,,Wettelijk is het veilingsites niet toegestaan om sterke drank te verkopen, maar er is nog nooit een rechtszaak over geweest.” Het is volgens advocaat Houben voor het eerst dat een gemeente voor de rechter wordt gedaagd vanwege het niet handhaven van de vergunning bij een veilingsite die sterke drank verkoopt. Als de slijters gelijk krijgen van de rechtbank worden ook andere gemeenten met online dranksites aangepakt.

De gemeente Assen geeft geen commentaar zolang de zaak onder de rechter is. ,,Wij wachten de zitting en de uitspraak af”, zegt woordvoerder Henk Kersten. ,,Daarna zijn we vanzelfsprekend bereid tot een reactie.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.