Rechtszaak om 'onrechtmatige politie-inval' hoofdkantoor Jehovah's Getuigen in Emmen wordt uitgesteld

In het hoofdkantoor van Jehovah's Getuigen in Emmen werd een inval gedaan in verband met onderzoeken naar seksueel misbruik. Foto: Archief DvhN

De rechtszaak van Jehovah’s Getuigen Nederland over de volgens hen onrechtmatige politie-inval in onder meer het landelijk hoofdkantoor in Emmen gaat woensdagmiddag niet door.

De behandeling van het klaagschrift tegen het Openbaar Ministerie wordt op verzoek van de advocaat van het geloofsgenootschap uitgesteld. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdagochtend gemeld aan Dagblad van het Noorden. De advocaat heeft dat bevestigd.

De invallen in het hoofdkantoor, twee Koninkrijkszalen en enkele woningen zijn november 2018 gedaan in het kader van onderzoeken naar vermeend seksueel misbruik door (ex-) Jehovah-leden. Zij hebben aangifte gedaan van zedenfeiten, waarvan in het verleden ook melding is gedaan bij de leiding van de Jehovah’s Getuigen. De politie heeft documenten meegenomen.

Doorzoekingen

Bronnen melden dat het Jehovah-bestuur vindt dat met de doorzoekingen en het in beslag nemen van documenten het zogeheten verschoningsrecht is geschonden dat de ouderlingen van hun religieuze organisatie zouden hebben.

Voor bijvoorbeeld advocaten, artsen en een aantal geestelijken geldt een beroepsgeheim. Zij kunnen met beroep op hun verschoningsrecht weigeren om dossiers te geven of te getuigen over wat een cliënt of patiënt heeft verteld.

Een rechter moet altijd toestemming geven voor een doorzoeking. Als het gaat om invallen bij advocaten of artsen moet aan extra strenge eisen worden voldaan.

Opsporingsbelang

De Jehovah’s Getuigen zijn van mening dat die strengere eisen ook gelden voor hun ouderlingen. Het bestuur vindt dat voorafgaand aan de invallen door een rechter getoetst had moeten worden of het opsporingsbelang in dit geval zo groot was dat het verschoningsrecht van de medewerkers van de religieuze organisatie ervoor mocht wijken.

Het Jehovah-bestuur wil hierover een principiële uitspraak van de rechtbank. Het OM heeft eerder gezegd dat de doorzoekingen gericht waren op dossiers van de interne rechtsgang over elf vermeende misbruikzaken, waarbij (ex-) Jehovah-leden betrokken zouden zijn. Een rechter-commissaris heeft toestemming gegeven voor de invallen. Volgens het OM waren de doorzoekingen rechtmatig.

Uitgebreide reactie Openbaar Ministerie

De zaak is volgens de rechtbank nu gepland op 6 maart. Volgens de rechtbank heeft de advocaat van Jehovah’s Getuigen aangegeven meer voorbereidingstijd nodig te hebben. De raadsman zegt dat dinsdag om aanhouding van de rechtszaak is gevraagd. ,,We kregen dinsdagmiddag een uitgebreide reactie van het Openbaar Ministerie. Het vergt meer tijd om die te bestuderen. We willen goed voorbereid zijn. Het is een belangrijke en serieuze zaak.”

menu