Reconstructie verdrinkingsdrama Ubbena: is peuter uitgegleden of door vader in het water gegooid?

Foto: OM

Woensdag wordt in Ubbena een reconstructie uitgevoerd van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van een 3-jarige jongen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het slachtoffer raakte woensdag 18 december aan het einde van de middag te water in het Noord-Willemskanaal.

Door politieagenten werd het kind uit het water gehaald. Het kindje werd gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij overleed op oudejaarsavond. De vader, een 39-jarige man uit Utrecht die betrokken was bij het te water raken van zijn zoon, werd ter plekke aangehouden. De man zit vast op verdenking van doodslag en onttrekking aan het wettig gezag.

De verdachte heeft verklaard dat er sprake was van een noodlottig ongeval waarbij zijn zoontje is uitgegleden en te water is geraakt. Het Openbaar Ministerie zet vraagtekens bij dat scenario. Volgens de officier van justitie heeft de man voor en na het te water raken van zijn zoon gedrag vertoond dat moeilijk valt te rijmen met zijn verklaring achteraf dat het om een ongeval geval gaat. Welk gedrag wil het OM in dit stadium van het onderzoek nog niet zeggen.

Inzicht in toedracht

De officier heeft gevraagd om een reconstructie door het Landelijk Video Reconstructie Team van de Nationale Politie. De reconstructie moet volgens een woordvoerder van het OM inzicht geven in de toedracht. ,,Ook kunnen diverse scenario’s worden getoetst op waarschijnlijkheid. Nagespeeld wordt hoe de jongen volgens de verdachte precies te water is geraakt, maar ook de tijd voor en na het incident. Dit wordt begeleid door een specialist van het Landelijk Video Reconstructie Team.” De advocaat, rechter-commissaris, leden van de rechtbank, leden van het rechercheteam en de officier van justitie volgen de reconstructie op afstand via monitoren. Zij kunnen via de begeleider/interviewer aanvullende vragen stellen.

Duurt tot in avond

De reconstructie bij het Noord-Willemskanaal start woensdagmiddag om drie uur en zal tot in de avonduren duren. Langs het kanaal zijn lampen opgesteld. De reconstructie wordt afgeschermd om de betrokkenen privacy te bieden. Politiemedewerkers zullen het verkeer omleiden gedurende de reconstructie. De plek valt in de vliegzone van Groningen Airport Eelde, waardoor ook journalisten met een drone vliegbrevet hier niet mogen vliegen.

Voorarrest

De rechtbank Noord-Nederland heeft op 8 januari en op 5 februari de gevangenhouding van de 39-jarige Utrechter bevolen, beide keren voor de duur van dertig dagen. Volgende week woensdag is er een laatste besloten zitting bij de raadkamer van de rechtbank over de verlenging van het voorarrest van de vader. Als het voorarrest opnieuw wordt verlengd, is eind volgende maand of begin april de eerste openbare strafzitting tegen de verdachte.

loading  

Vorig jaar werd zijn zoontje op advies van de kinderbescherming door de rechter onder toezicht gesteld, omdat er grote zorgen waren over zijn opvoedingssituatie. Het kindje was op woensdagmiddag 18 december bij zijn vader. De afspraak was dat de man zijn kind om uiterlijk 17.00 uur bij zijn moeder zou brengen.

Ongeveer een uur later vonden de hulpdiensten het jongetje in kritieke toestand in het water van het kanaal bij Ubbena, ruim 160 kilometer van zijn woonplaats Utrecht. De auto van de man stond naast het water.

menu