Recordaantal biertjes voor winterbierenfestival

De echte fan van speciaalbieren heeft 20 december natuurlijk al lang in de agenda gezet. Die zondag is in Hoogeveen het zesde noordelijke Kerst- en winterbierenfestival.

Dag Ruud van Essen van PINT, regio Noord. Jullie trekken met het Kerst- en winterbierenfestival elk jaar meer bezoekers. Vertel eens hoe je dat voor elkaar krijgt.
,,Klopt. Het eerste jaar waren het er 350 en vorig jaar zaten we al op 700 man. Voor dit jaar gaan we uit van minimaal 800 bezoekers. Er zijn meer winterbierenfestivals in het land, maar in Noord-Nederland is dit het enige. Bovendien is 'Hoogeveen' het enige in de buitenlucht. Dat maakt het uniek en mede daardoor trekt het ook bierliefhebbers uit alle windstreken. Zelfs Belgen en Duitsers zien we elk jaar terugkomen. Tel daarbij op dat er in Hoogeveen van jaar tot jaar ook meer bieren kunnen worden geproefd. Vorig jaar waren dat er 50, nu hebben we er maar liefst 65. Dat is een record."

Wat voor mensen trekken jullie eigenlijk? De kenners? De ware liefhebbers?
,,Die heb je er zeker bij: bezoekers die soms van ver weg komen en tevoren een lijstje hebben gemaakt van de bieren die ze beslist willen proeven. Maar er is elk jaar ook best veel publiek dat op zo'n middag toevallig langsloopt en besluit om even te blijven hangen."

Met een temperatuur van -9 graden was de eerste editie in Hoogeveen meteen legendarisch. Hoe zorgen jullie ervoor dat het bij al te barre weersomstandigheden een beetje leuk blijft?
,,Bij de eerste editie moesten we inderdaad tevoren de leidingen van de bierkranen ontdooien, haha. Niemand hoeft zich zorgen te maken, hoor: op het Plein Hoofdstraat Noord zetten we de 24 marktkramen in carrévorm. Het plein dat zo ontstaat, wordt grotendeels overdekt. Terrasverwarmers zorgen ervoor dat de temperatuur altijd draaglijk blijft."

Zitten er tussen de 65 bieren die kunnen worden geproefd nog heel bijzondere?
,,Wat je zeker moet opschrijven is dat we vier jonge bierbrouwerijen uit het Noorden zelf te gast hebben. Dat zijn de Wildevanker Brouwerij, De Veteraan uit Emmen, Jonge Beer uit Hoogeveen en Baxbier uit Groningen. Behalve Nederlandse en Belgische bieren zijn er ook Duitse en Franse. Er kunnen 22 verschillende types bier worden geproefd. Het lichtste biertje heeft 4,4 procent alcohol, het zwaarste zit tegen de 12 procent aan."

Tekst Hans Knijff

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.