Recreatiepionier Zingstra (91) overleden

De oprichter van camping/buitencentrum Witterzomer, Hielke Zingstra, is dinsdag in Assen overleden. Zingstra geldt als recreatiepionier. Witterzomer is niet alleen de grootste van Drenthe, het was in 1952 ook een van de eerste.

Opmerkelijk is dat zijn zoon en opvolger Hielke Zingstra junior in juni dit jaar al is overleden en zijn echtgenote in september. Zingstra senior heeft indertijd graag ja gezegd tegen een verzoek van de gemeente om een camping op te zetten in het gebied achter zijn ouderlijke woning dat door zijn vader vol was gezet met dennen en sparren. Als padvinder was hij erg gecharmeerd van kamperen in de natuur. ‘Echte' kampeerders hadden bij Zingstra een speciale plek, al zorgden hij en zijn vrouw Dinie er al vroeg voor dat het de gasten aan niets ontbrak. Het begon met een theehuis en allerhande activiteiten. Zingstra zorgde ervoor dat zijn gasten volop de ruimte hielden door een aantal uitbreidingen. Witterzomer is nu een hoog gekwalificeerd vakantiepark in 75 hectare natuur, mede doordat het gerund is als familiebedrijf. In 1973 kwam ook landgoedcamping De Berenkuil in Grolloo onder de hoede van de familie Zingstra. De Berenkuil is eveneens in 1952 met een gemeentelijk duwtje opgezet. Deze camping is op een soortgelijke wijze als Witterzomer weer tot bloei gebracht. Zingstra heeft zich lange tijd onder meer via de vereniging van recreatieondernemers ingezet om Drenthe als vakantieprovincie te promoten en aantrekkelijk te maken.

In 1990 gaf Hielke Zingstra het roer bij Witterzomer over aan zijn zoon, die 63 jaar is geworden. De Berenkuil werd het domein van zijn dochter Tienke. Maandag wordt Zingstra in Smilde begraven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.