Recreatiesector ontstemd over invoer toeristenbelasting in Meppel

,,Je reinste concurrentievervalsing.’’ Recreatieondernemers in de gemeente Meppel zijn ontstemd over het besluit van de gemeenteraad om toeristenbelasting in te voeren.

Ook komt er een einde aan het aanbod voor watersporters en camperaars om voordelig te overnachten in Meppel.

Dat kan toch niet waar zijn?

De extra inkomsten die deze maatregelen opleveren, moeten gebruikt worden om de faciliteiten voor watersporters en camperaars in Meppel te verbeteren. En met name dat laatste steekt de eigenaren van minicampings Oes Stekkie en De Kolderkamp in Nijeveen, camping De Havixhorst in buurtschap De Schiphorst, camping De Kikkerije in Meppel en stadsherberg Meppel’s Inn. ,,Dat moet toch ten goede komen aan de gehele recreatiesector in Meppel?", zegt Jan Koop De Wolde van De Kikkerije.

De laatste jaren is er op recreatiegebied in Meppel al veel bezuinigd. Zo zijn de alom gewaardeerde Welkom-in-Meppel-tasjes verdwenen, net als de Meppel-cheques en het toeristisch informatieboekje. ,,Allemaal zaken voor alle toeristen in de gemeente Meppel. Dus ook voor de mensen die bij ons op de campings staan’’, zegt De Wolde.

Watersporters en camperaars betalen nu nog zeer schappelijke tarieven om in Meppel te overnachten. Zo moet een watersporter voor een ligplaats voor zijn boot 0,90 cent per meter per nacht afrekenen. Camperaars betalen 8 euro per nacht voor een overnachting. Bovendien was er in 2015 een aanbieding: watersporters en camperaars betaalden voor een verblijf van 3,5 dag en mochten een week blijven. In vergelijking met andere havens en campings in de gemeente Meppel en de provincies Drenthe en Overijssel is dat een schijntje.

Kritiek

Van het aanbod maakten vorig jaar bijna vijfhonderd watersporters en bijna tweehonderd camperaars gebruik. Met de opbrengsten van de toeristenbelasting en de tariefaanpassing voor watersporters en camperaars moet de kwaliteit van de voorzieningen verbeterd worden. Watersporters klagen nu bijvoorbeeld vaak over het gebrek aan douches en afvalcontainers langs de grachten in de Meppeler binnenstad.

De recreatieondernemers vinden dat de gehele recreatiesector in Meppel moet profiteren van de door de gemeenteraad genomen besluiten. ,,Het kan niet zo zijn dat met de belasting die onze gasten straks betalen, in Meppel voorzieningen worden verbeterd terwijl bijvoorbeeld camperaars ook gewoon bij ons op de campings kunnen overnachten. Bovendien zijn wij benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting. In alle berekeningen die wij tot nu toe voorbij hebben zien komen, zou Meppel ineens het hoogste tarief in de regio krijgen. Dat kan toch niet waar zijn?’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.