Recron: toeristenbelasting verhogen pakt verkeerd uit

Drentse gemeenten blijven hun eigen koers varen als het gaat om de toeristenbelasting. Volgens belangenbehartiger Recron leidt dat tot flinke problemen in de recreatiesector.

De belangenbehartiger signaleert nu al de eerste problemen. Vaste gasten op campings haken af of vragen betalingsregelingen, en campinggasten komen korter dan voorheen.

Volgens Recron-manager Petra Ellens spannen gemeenten het paard achter de wagen. Met hogere tarieven hopen ze meer inkomsten te krijgen, maar het effect is dat steeds meer toeristen uitwijken of korter komen.

De Drentse gemeenten slagen er vooralsnog niet in om de toeristenbelasting uniform te maken. Het Drentse Recreatieschap adviseerde de gemeenten vorig jaar om voor 2016 uit te gaan van een tarief van 1,05 euro per nacht en dat tarief de komende vier jaar te laten stijgen met vijf cent per jaar. Tynaarlo, Hoogeveen en Noordenveld hanteren inderdaad dat tarief, maar de andere gemeenten – op Meppel na, dat helemaal geen toeristenbelasting int – vragen meer. De uitschieter daarin is Coevorden, dat nu al 1,25 per nacht vraagt.

Volgens Ellens is dat voor veel kampeerders teveel van het goede. ,,Als je met een gezin naar een camping komt, kost dat dus al gauw 5 euro per nacht. De verhouding met de kosten van de campingplek is dan volledig zoek.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.