Reestmonders voeren actie bij raad Staphorst

Medewerkers van werkvoorzieningsschap Reestmond in Meppel voeren dinsdag 19 april actie tijdens de raadsvergadering in Staphorst.

Naar verwachting reizen zeker 150 boze en verontruste Reestmonders onder aanvoering van FNV Bondgenoten per bus af naar Staphorst. ,,Om ons verhaal goed voor het voetlicht te brengen, maken we gebruik van he spreekrecht’’, zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman. Ook het CNV wordt gevraagd zich bij de actie aan te sluiten.

Op de bewuste avond debatteert de gemeenteraad van Staphorst over de toekomst van 74 Reestmonders, die volgens de Participatiewet moeten doorstromen naar een reguliere baan. Dat is na anderhalf jaar en de inzet van zeven zogeheten jobcoaches nog steeds niet gelukt.

Westerveld en uiteindelijk ook Meppel willen het tijdelijke dienstverband van deze mensen omzetten in een vast contract, zodat zij hun SW-status behouden en hun toekomst veilig is gesteld. De Wolden is daar fel tegen en wil uit de gemeenschappelijke regeling van de vier gemeenten stappen. Met een ‘stand van 2-1’ is het oordeel van Staphorst bepalend. ,,Krijgen deze mensen geen vast dienstverband, dan verliezen ze hun SW-status en zijn ze de rest van hun leven aangewezen op de Bijstand’’, aldus Lotterman.

De stem van Meppel, Westerveld, De Wolden en Staphorst wegen even zwaar in het eindoordeel. Omdat Staphorst een sleutelrol speelt, wordt aan de gemeenteraad een sleutel overhandigd. ,,Die sleutel wordt in de werkvoorziening gemaakt en heeft een symbolische waarde’’, aldus de FNV-bestuurder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.