Regen aan boetes door nieuw verkeersbeleid Assen

Het nieuwe parkeerbeleid in Assen heeft afgelopen jaar geleid tot een regen aan boetes. Het aantal bekeuringen op betaalde parkeerplaatsen verdubbelde bijna.

Ook het aantal bonnen voor parkeren zonder vergunning op plaatsen waar een parkeerverbod geldt, stilstaan in het voetgangersgebied en bijvoorbeeld parkeren op taxi of laad- en losplaatsen groeide fiks. Op betaalde parkeerplaatsen werd 5047 keer een bon uitgeschreven door de stadstoezichthouders. In de andere gevallen ging het nog eens om 2149 processen verbaal.

Nieuw parkeerbeleid

Om de leegstand in de parkeergarages te bestrijden voerde Assen vorig jaar een nieuwe parkeerbeleid in. Het Veemarkterrein werd betaald parkeren en ook in de avonduren en op zondag moet nu geld in de meter. Gelijktijdig werd ook het vergunningparkeren in woonwijken rond het centrum uitgebreid. Dit om te voorkomen dat bezoekers hun auto hier stallen.

De maatregelen leverden een storm van kritiek op. Met name het verlies van het Veemarktterrein kwam hard aan. Door de maatregelen kreeg Assen er bijna 450 betaalde parkeerplaatsen op straat bij, waarmee het totaal op 1350 is gekomen.

Veel waarschuwingen

Het eerste kwartaal zijn veel waarschuwingen uitgedeeld, maar in totaal ook nog 1728 boetes. Daarna raakten de bezoekers van de binnenstad een beetje aan de nieuwe maatregelen gewend en daalde het aantal bekeuringen naar 1245 in het tweede kwartaal en 1005 en 1070 in kwartaal drie en vier.

Alle aanwezige betaalde parkeerplaatsen zijn in 2015 dagelijks twee keer gecontroleerd. Het aantal uren dat toezicht werd gehouden is ook verhoogd. In de gebieden voor vergunninghouders is dagelijks controle uitgeoefend. Dat betrof met name de wijken waar regelmatig overtredingen zijn geconstateerd of waar meer overlast werd ondervonden.

Intensieve controle

Er is ook intensiever controle geweest op voertuigen die in de middagperiode en dus na de laad- en lostijden in het voetgangersgebied rijden of parkeren. Vanuit de gemeente is hier ook om gevraagd omdat ook in de middaguren nog veel vrachtwagentjes in het voetgangersgebied rijden. Elke dag is het voetgangersgebied nu bewust ingepland, er werd 37 keer een proces-verbaal opgemaakt.

In 2015 zijn 53 fietsers staande gehouden en op de bon geslingerd omdat zij fietsten waar dat niet mocht. Veel fietsers in het voetgangersgebied kregen alleen een waarschuwing.

Of de proef met het digitaal handhaven in het voetgangersgebied dit jaar doorgaat is nog niet zeker. De proef zou van start gaan na de herinrichting van de Brink en dan specifiek op de Brinktrechter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.