Regenwater gutst door vloer van parkeergarage in Assen, die voor tonnen is opgeknapt. 'Het is een zootje'

Parkeergarage Mercurius in Assen is voor tonnen opgeknapt, maar blijkt als een vergiet door te lekken bij een flinke plensbui. „Er is dik voor betaald, maar het is een zootje.”

Boven Assen barstte vrijdagavond een hevige stortbui los, die voor natte voeten zorgde in parkeergarage Mercurius. Een bewoner van de naastgelegen Minervaflat filmde hoe het water door de vloer van de eerste verdieping gutste en op de begane grond terecht kwam. Overtollig water moest een dag later weggepompt worden.

„Een waterballet. Niet normaal meer. Het water lijkt door de kieren van de betonplaten te komen, precies bij de vloer waar aan gewerkt is”, reageert flatbewoonster Janneke Bootsma.

Geschrokken reacties

Ze vindt het ‘geen fijn idee’ dat de parkeergarage naast haar appartement lekt. „Als bewoner betaal je 30 euro per maand om daar te mogen parkeren. Dan ga je ervan uit dat de auto veilig en droog staat.” De filmer postte de video op de afgesloten Facebookpagina van de flatbewoners en ook daar zijn geschrokken reacties niet van de lucht. ‘Kan niet eens bij onze auto komen’, reageert iemand.

Saillant detail is dat de parkeergarage recent is opgeknapt. Versleten vloeren werden voorzien van een nieuwe slijtlaag. Maar ook dat verliep niet rimpelloos. Bewoners trokken in november vorig jaar, toen de werkzaamheden al een paar maanden aan de gang waren, aan de bel over lawaai- en stankoverlast. Dat laatste werd veroorzaakt door een PMMA-kunsthars, die een onaangename en prikkelende geur heeft.

Bedrijf wil niet reageren

Directeur Roelof Kreeft van Kreeft Betonrenovatie uit Hoogeveen, het bedrijf dat bezig was in de parkeergarage, vond toen dat er al allerlei aanpassingenen waren gedaan om minder lawaai te maken. Hij deed de klachten af als ‘een hoop gedoe van mensen die willen uitslapen’. Ook liet hij in een appje weten dat alle kabels van zijn machines waren afgeknipt.

Kreeft wilde maandag niet reageren op de lekkage in de parkeergarage. Hij verwijst alle vragen door naar de gemeente, die tussen de 450.000 en 500.000 euro uittrok om de parkeergarage te vernieuwen.

Delen nog steeds afgezet

Ondertussen lijken de werkzaamheden nog niet afgerond, aangezien delen van de parkeergarage nog met hekken en linten zijn afgezet. Het gaat om zeker twintig parkeerplekken die niet gebruikt kunnen worden. Toch wordt er volgens bewoonster Bootsma, die jarenlang in de inmiddels opgeheven huurdersbelangenvereniging zat, al maanden niet meer gewerkt in de flat. „Ik denk al wel een half jaar niet.”

Ze is klaar met het gedoe rondom de parkeergarage. „Het is een zootje, waar dik voor is betaald. Maar uiteindelijk is er nog niets klaar.”

Assen start onderzoek

Assen laat in een reactie weten dat de overstroming aanleiding is voor een onderzoek naar een oplossing voor dergelijke weersomstandigheden. „Nu blijkt dat de pompkamer extreme regenval niet aan kan”, zegt een woordvoerster. Zij bevestigt dat de werkzaamheden bij de parkeergarage nog niet klaar zijn vanwege ‘natte weersomstandigheden de afgelopen periode’. Het is de bedoeling dat het werk volgende week wordt hervat, zodat alles voor de bouwvak afgerond kan worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe