De Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en het Gevangenismuseum in Veenhuizen maken van de nood een deugd. Nu de coronabeperkingen hun lelijk opbreken, maken ze van een bezoek aan hun dorpen nog meer een reis door de tijd en brengen ze de geschiedenis beter voor het voetlicht.

Schrijfster Suzanna Jansen krijgt het druk de komende maanden, want in het voorjaar moet er een luistertocht door Veenhuizen klaar zijn. Mensen kunnen dan in het Gevangenismuseum een apparaatje ophalen waarmee mensen een tocht door de omgeving kunnen maken. Op het apparaatje vertelt Jansen dan het verhaal van haar voorouders , dat ze ook optekende in ‘Het Pauperparadijs’. „Het wordt geen rondleiding”, stelt ze. „Ik vertel het verhaal aan de hand van wat mensen zien in de omgeving. Ik wil hun zo ook laten zien hoe je de verschillende periodes terugziet in de omgeving.”

De luistertocht is per fiets en lopend te maken, wie slecht ter been is kan ook de auto pakken.

Frederiksoord

Ook in Frederiksoord, waar Stichting Weldadig Oord nauw samenwerkt met het Gevangenismuseum in Veenhuizen, gebeurt van alles om volgend jaar de bezoekers beter te ontvangen. Het schooltje dat onlangs is nagebouwd in een schuur, wordt geïsoleerd. „Er staan allemaal objecten die slecht tegen vocht en kou kunnen”, zegt directeur Bob Veldman. „Door de schuur goed te isoleren en een kachel te plaatsen, kunnen we straks ook in de winter openblijven.”

Tevens werkt de stichting gestaag door aan het project Boerderij Koning Willem III. Dit moet de bezoekers duidelijk maken hoe de bewoners van de Koloniën van Weldadigheid van Johannes van den Bosch vroeger hun voedsel verbouwden. „Schoolkinderen zullen daadwerkelijk aan de slag kunnen met het oogsten van producten en daar vervolgens in de keuken een maaltijd van bereiden”, vertelt Veldman. De stichting werkt ook aan projecten om de bezoekers beter te ontvangen en beter te informeren over wat er allemaal te zien is in het dorp.

In de wolken met subsidie provincie

Deze week trok de provincie Drenthe op voorspraak van gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) van cultuur ruim 90.000 euro uit om dit allemaal mogelijk te maken. Hoewel het bedrag niet alle kosten dekt en er bijdragen van andere fondsen nodig zijn, is directeur Peter Sluiter van het Gevangenismuseum in de wolken. „Dit is een enorme morele opsteker”, zegt hij. „Normaal gesproken dekt de provincie nooit meer dan de helft van de projectkosten, nu betaalt zij ruim de helft. Dit omdat de musea het vanwege de coronacrisis moeilijk hebben.”

De beide projecten hangen ook samen met de status van Werelderfgoed die de Koloniën van Weldadigheid volgend jaar in de wacht hopen te slepen. Sluiter: „We verwachten dat we met die status veel extra bezoekers trekken en daarop willen we goed zijn voorbereid.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe