Rem Koolhaas brengt boze Hollandse boeren naar New York met tentoonstelling

Rem Koolhaas parkeerde een trekker voor de ingang van museum Guggenheim aan Fifth Avenue in New York. Foto: Karlijn van Houwelingen

Het boerenprotest heeft New York gehaald: het wereldberoemde museum Guggenheim stelt de komende maanden afbeeldingen van boze Hollandse boeren tentoon.

Architect Rem Koolhaas toont de boeren in zijn New Yorkse tentoonstelling over de toekomst van het platteland in de wereld. In Countryside, the future stelt Koolhaas dat wereldwijd teveel aandacht is besteed aan steden, die maar 2 procent van het aardoppervlak beslaan, terwijl het platteland verwaarloosd is en als aanhangsel van de stad mag dienen. Koolhaas ziet in die verwaarlozing de wortel voor onder meer de groeiende invloed van populisten.

Tentoonstelling bedoeld om platteland weer op agenda te zetten

In een installatie over Europees landbouwbeleid is het boerenprotest te zien in de vorm van twee gecombineerde foto’s: een trekker op de snelweg en een truck waarop een Hollandse boer de omstreden Amerikaanse Confederatievlag laat wapperen. Buiten, voor de ingang van het museum aan Fifth Avenue in New York, heeft de beroemde architect een grote groene Deutz Fahr-trekker geparkeerd.

,,Het klinkt misschien een beetje arrogant, en atypisch, maar deze tentoonstelling is expliciet bedoeld om het platteland weer op de agenda te zetten,” zei Koolhaas vandaag in het museum op een van de dichtst bevolkte stukjes aarde, Manhattan. Sinds in 2007 de VN aankondigde dat de helft van de mensheid in steden woont, en dat aandeel in 2050 wel eens gegroeid kan zijn tot 70 of 80 procent, is veel te weinig nagedacht over de toekomst van het platteland, vindt de Nederlandse architect, zelf de man achter veel beroemde architectuur in steden.

loading

,,Dat betekent niet dat ik de stad ben gaan haten, of dat we steden maar moeten vergeten, maar het gaat over de urgentie van hoe idioot het zou zijn als deze verwaarlozing doorzet.” Koolhaas noemt het ‘absurd’ en ‘verontrustend’ dat straks maar 20 procent van de mensen op 98 procent van het aardoppervlak zou wonen.

Hij wil het idee dat alsmaar voortdurende verstedelijking onvermijdelijk is bestrijden. De tentoonstelling vertelt hoe het platteland in de afgelopen decennia ingrijpend veranderd is, vaak door klimaatverandering, maar ook door bijvoorbeeld technologie in de agrarische sector, migratie, politieke projecten en de wellness-industrie die er een commerciële bestemming van heeft gemaakt.

Unieke expositie

Het is een unieke expositie voor het Guggenheim Museum, een museum voor moderne kunst: er is geen kunst in te zien. Koolhaas belicht in installaties met afbeeldingen, archiefmateriaal, tekst en video de sociologische, antropologische en politieke ontwikkelingen in gebieden buiten de stad. Countryside, the future is tot 14 augustus te zien in het Guggenheim Museum in New York.

menu