Rendo doet aangifte tegen eigen advocatenkantoor

Rendo-directeur Eddy Veenstra: ‘Steeds meer vragentekens rol Trip.’ Foto Gerrit Boer

De megafraudezaak rondom Rendo neemt een onverwachte wending. Netbeheerder Rendo blijkt aangifte te hebben gedaan tegen eigen advocatenkantoor Trip Advocaten.

De aangifte is gedaan tijdens de lopende strafzaak bij de noordelijke fraudekamer in de rechtbank Assen. De officier van justitie verbaasde de aanwezigen door tijdens een zitting ineens te melden dat er een nieuwe aangifte was binnengekomen. Wie de aangever was, wilde hij niet zeggen.

Nu blijkt energienetwerkbedrijf Rendo die aangifte te hebben gedaan, tegen haar eigen advocatenkantoor, Trip Advocaten & Notarissen.

Vraagtekens bij rol van Trip

Algemeen directeur Eddy Veenstra van Rendo bevestigt de aangifte tegen het gerenommeerde kantoor. Hij was persoonlijk aanwezig tijdens vele zittingsdagen in de rechtbank. „Rendo heeft aangifte tegen Trip gedaan omdat Rendo bij de nadere bestudering van de feiten die aan het licht kwamen tijdens de strafrechtelijke procedure, steeds meer vraagtekens ging plaatsen bij de rol van Trip. Het is aan het Openbaar Ministerie om daar een oordeel over te vellen.”

OM-woordvoerster Marieke van der Molen zegt over de aangifte: „Die beoordelen wij op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen.”

Rendo-directeur Veenstra: „We hebben er destijds, in het belang van de privacy van alle betrokken partijen, uitdrukkelijk voor gekozen om de aangifte niet openbaar te maken. De officier van justitie die de strafzaak behandelde heeft echter, naar aanleiding van een gevoerd verweer van een van de advocaten en de vraagtekens die de rechtbank in dat verband stelde bij de rol van Trip, gemeend melding te moeten maken van de aangifte. Het is niet in het belang van betrokken partijen om verder toe te lichten wat er in onze uitvoerige aangifte staat. Zoals gezegd ligt de aangifte nu ter beoordeling bij het OM. Het is niet aan Rendo daar nu commentaar op te geven.”

Gewraakte constructie

Advocaat Sanne Schuurman, die twee verdachten bijstaat in de zaak, meent dat Trip Advocaten & Notarissen aan de basis heeft gestaan van de gewraakte constructie waarvoor forse celstraffen zijn uitgedeeld.

Advocaat Jeroen Reiziger, partner en curator bij Trip Advocaten & Notarissen, is verontwaardigd over dit verwijt. „Niets is minder waar. Wij zijn slechts zijdelings betrokken geweest bij Rendo. Wij zijn geenszins betrokken bij het opzetten van de fraude. Onze enige betrokkenheid bestaat uit het beoordelen van een conceptovereenkomst, waarvoor we een factuur van 2000 euro hebben gestuurd. Van alle adviseurs hadden wij de kleinste rol. We zien het met vertrouwen tegemoet, we hebben niets verkeerds gedaan.”

Schuurman besteedde bij de fraudekamer veel aandacht aan de ‘bijzondere rol’ van Trip, dat volgens hem vier keer hielp bij wijziging van de statuten van Rendo.

„De reactie van Trip verbaast me. De aandeelhoudersovereenkomst vormt de start van de vermeende fraude. Als Trip achter die overeenkomst blijft staan, denk ik dat het kantoor wat uit te leggen heeft.”

Reiziger: „We hebben bij het OM aangedrongen op een snelle beslissing. We zijn met handen en voeten gebonden vanwege onze cliëntgeheimhoudingsplicht.”

De Orde van Advocaten onderzoekt eveneens de rol van Trip Advocaten & Notarissen in de Rendo- fraude, bevestigt waarnemend deken van de Orde, Harald van Beilen. Volgens hem onderzoekt ook het Bureau Financieel Toezicht (BFT), de overheidsinstantie die het werk van notarissen controleert, de bemoeienissen van de notarispoot van Trip.

De aangifte is extra bijzonder omdat Trip Advocaten op 18 december 2012 aangifte deed tegen twee ex-directieleden van hun klant Rendo, wegens „mogelijke benadeling die in de miljoenen euro’s kan lopen.” Advocaat Schuurman: „Het steekt dat hetzelfde advocatenkantoor aangifte doet, terwijl dertien kantoormedewerkers op de hoogte waren van alles wat justitie mijn cliënten verwijt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rendo