Hendrik-Jan Lip uit Hoogeveen bedacht een ingenieus plan om alsnog gasten te verwelkomen bij zijn restaurant Narline in Zuidwolde. Op het ruime perceel wil hij twintig tot dertig caravans stallen, om daar vervolgens eten te bezorgen aan stelletjes. De Veiligheidsregio ziet er niets in. ,,Dat is meten met twee maten”, zegt Lip.

De ondernemer snapt er maar weinig van. Hoe langer hij broedt op zijn plan, hoe vager de coronamaatregelen voor hem worden. Zijn plan werd tot twee keer toe door de Veiligheidsregio Drenthe afgeschoten, het is hem nog steeds niet duidelijk waarom.

Het idee kwam toen Lip zag hoe hoteleigenaren omgingen met de crisis. Zij bouwden hun hotelkamers om tot privérestaurants, zodat hun gasten op een veilige manier een hapje konden eten. ,,Ik dacht ineens: hé, hier is ook ruimte zat. Kan ik ook zoiets op poten zetten?” Een belletje naar goede vriend Henk Gunnink, algemeen directeur van Kip Caravans in Hoogeveen, bleek een schot in de roos.

Het idee is simpel: op het terrein moeten zo’n dertig caravans komen te staan, waar stelletjes in kunnen vertoeven voor een diner. Vanuit de keuken van het restaurant worden de maaltijden aan de deur bezorgd, of bij mooi weer aan het raam. De standaard ingebouwde koelkast van elke caravan doet dienst als minibar, dus van constante bediening is geen sprake.

Violist en saxofonist

Over alles werd nagedacht. Caravans op ruime afstand van elkaar, temperatuurmeters met infrarood-techniek bij binnenkomst van gasten, zestien toiletten op drie locaties, die na gebruik grondig werden gereinigd. Ook de sfeer werd niet vergeten: een violist en saxofonist werden erbij gehaald om te flaneren over het terrein. Toch krijgt Lip het er maar niet door, het druist in tegen de noodverordening.

Toen hij vier weken geleden het concept neerlegde bij de gemeente, was wethouder Gerrie Hempen meteen enthousiast, zegt Lip. ,,Maar de gemeente gaat er nu even niet over, de Veiligheidsregio moet er iets van vinden. Ik kreeg van hen terug dat ik niet mag serveren op mijn eigen terrein. Ik snapte het eigenlijk niet zo, want hotels en campings mogen dit wel doen. Waarom ik dan niet?” Een duidelijke uitleg, kreeg Lip tot nog toe niet. Daarop stelde hij voor de caravans bij de buurman neer te zetten, maar ook dat idee kreeg nul op rekest.

De afgelopen week kondigde premier Rutte aan dat er versoepelingen zouden komen in de maatregelen. Ook voor de horeca. Meteen kroop de uitbater in de telefoon om contact op te nemen met de gemeente. Er volgde een tweede verzoek, maar weer zonder succes. Het verbaast hem. ,,Het protocol is weken geweest: blijf thuis. Maar hoe kun je dan verkopen dat grote zaken als IKEA weer open gaan en mensen daar ‘hutje mutje’ in de rij staan. Iedereen heeft er de mond vol van de lokale ondernemer te blijven ondersteunen, maar duidelijk maatwerk wordt er niet geleverd. Terwijl Rutte zelf nog aan de ondernemers vroeg creatief te zijn.”

Lip wil niet met de vinger wijzen naar wat er gebeurt bij andere eet- en drinkgelegenheden, hij wil duidelijkheid. ,,Er gebeurt nu heel veel, maar er is nu gewoon veel ongelijkheid. Wat bij de een niet mag, is ergens anders geen probleem. Ik probeer ondanks alles iets unieks neer te zetten. Iets waar ikzelf, mijn personeel en mijn gasten energie van krijgen. Maar het lukt maar niet.”

‘Bijzonder creatief’

In een reactie laat de Veiligheidsregio weten dat het plan van Lip bijzonder creatief is, maar niet past in de geldende regels. Welke regels er geschonden worden, blijft onduidelijk. ,,We laten het bij deze reactie.” Wel bieden ze Lip een perspectief. ,,We beoordelen dit soort verzoeken altijd op basis van de huidige verordening. Als de situatie het toelaat, zullen de regels worden versoepeld per 1 juni, waardoor er ook een andere verordening komt te liggen. Daarnaar zouden ondernemers weer kunnen gaan handelen.”

Vooralsnog is Lip er niet mee geholpen. Hij bezorgt in de regio nog maaltijden, maar loopt flink wat omzet mis. Dat terwijl zijn zaak aan de Hoogeveenseweg pas sinds afgelopen september geopend is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe