Vlak bij Wildlands in Emmen wordt al lange tijd gewerkt aan de bouw van een complex met daarin een hotel, een gokpaleis, twee restaurants en een kantoor voor de Rabobank. Het begint er inmiddels op te lijken. Begin volgende week opent de Rabobank als eerste gebruiker er zijn deuren.

Er zijn weinig dingen waar Emmenaren zo eensgezind over zijn als over het Raadhuisplein. Meteen na de opening in juni 2015 sloot heel Emmen het plein in zijn hart. De opzet is ruim en er is voor elk wat wils: bankjes, een waterpartij, bomen en planten, kunst, fonteintjes en een skatepark. Langs een van de zijkanten zijn bovendien ook nog meerdere horecabedrijven te vinden.

Was er dan geen enkel puntje van kritiek? Jawel. Her en der viel te horen dat het plein niet af was. Om er een echt plein van te maken, zou er ook aan de zuidkant bebouwing moeten komen.

loading

Startsein in juli 2018

De Emmer projectontwikkelaar en belegger Peter van Dijk pakte de handschoen op. Er kwam een plan voor een 23 meter hoog en 57 meter breed gebouw met daarin verschillende bedrijven: in ieder geval een hotel, twee restaurants en een kantoor voor de Rabobank. Boven op het hotel was plek voor twee penthouses.

Het startsein werd gegeven in juli 2018 en na de zomervakantie verschenen er grote graafmachines. Voordat de bouwers de hoogte in konden, diende eerst de parkeergarage onder het terrein met zo’n 5000 vierkante meter worden uitgebreid, ofwel zo’n 160 parkeerplekken.

Later dan klaar dan de bedoeling

Wie nu gaat kijken, ziet dat er sindsdien grote vorderingen zijn gemaakt. Maar ook dat het totale complex nog niet af is. Martin Harink leidt namens bouwbedrijf AKOR en SBM Bouw- en Vastgoedmanagers het megaproject. Hij draait er niet omheen. De megaklus wordt later geklaard dan de bedoeling was.

,,We hebben onderweg wat vertraging opgelopen. Bepaalde plannen werden tijdens het proces wat bijgesteld en soms moesten we wat langer wachten op materialen. Zeker na het uitbreken van het coronavirus was dat het geval. Opeens lag de productie in andere landen stil en gingen grenzen dicht voor export. Pure overmacht. Wat doe je dan? Dan ga je elders op zoek.’’

loading

Kant-en-klare badkamers

Een voorbeeld hiervan betreft de prefab badkamers voor het hotel. Dit zijn kant-en-klare badkamers die alleen nog maar aangesloten hoeven te worden. ,,Bepaalde onderdelen die we hiervoor nodig hadden zouden uit Italië komen, maar na het uitbreken van het coronavirus ging hierdoor een streep.’’

Doordat de onderdelen op zich lieten wachten, stagneerde de bouw van het hotel. ,,Die prefab badkamers moesten er van buitenaf in worden gehesen. Zolang ze er niet waren, konden wij de schil om het gebouw niet dichtmaken. Na enig speurwerk lukte het de aannemer gelukkig om in Nederland een goed alternatief te vinden en konden we verder. Maar al met al heeft dit alles natuurlijk wel vertraging opgeleverd.’’

Niet te voorzien

Voor in Frankrijk en Italië bestelde materialen voor de stroom- en luchtbehandelingsinstallaties gold volgens Harink hetzelfde. ,,Natuurlijk baalden we ervan, maar hierbij konden wij onszelf niets verwijten. Niemand had dit kunnen voorzien.’’ Het hotelgebouw, met de entree aan de kant van de straten Baander en Wenning, wordt betrokken door Fletcher Hotels. De 88 hotelkamers zijn te vinden op de tweede, derde en vierde verdieping.

Harink gaat ervan uit dat het hotel eind september of begin oktober wordt opgeleverd. Flechter kan dan aan de slag met de inrichting. De oplevering van de twee al verkochte penthouses staat gepand voor medio oktober.

loading

Fletcher Hotel is overigens niet nieuw in Emmen. Het concern heeft een vestiging aan de Van Schaikweg. Fletcher kreeg dit hotel in april 2018 in bezit toen het een pakket van vijf hotels overnam van Hampshire. Na de ingebruikname van het nieuwe hotel in het Emmer centrum maakt Van Dijk van het pand aan de Van Schaikweg een appartementencomplex.

De grote zaal wordt het domein van de geloofsgemeenschap De Vrije Baptisten. Het sportgedeelte blijft bestaan en wordt opgeknapt. Wat betreft de gemeente gaat ook een deel van het grote parkeerterrein nabij het hotel aan de Van Schaikweg op de schop. Er zijn plannen voor de bouw van tussen de 25 en 30 woningen in dit gebied.

De Beren in plaats van Het Postkantoor

Terug naar de nieuwbouw aan het Raadhuisplein. In het gebouw komen ook twee restaurants. Naast de entree van het hotel vestigt zich een sushirestaurant van de familie Hu, die nu vooral bekend is van wereldrestaurant Puur. Aan de andere kant van het gebouw, aan de zijde Raadhuisplein, zou een vestiging komen van Grandcafé Het Postkantoor.

Dit bedrijf is overgenomen door restaurantketen De Beren, die op dezelfde plek nu een gelijknamig restaurant gaat openen. Het van oorsprong uit Rotterdam afkomstige bedrijf staat vooral bekend om vlees- en visgerechten van de houtskoolgrill. Daarnaast verzorgt De Beren borrels en lunches. Beide restaurants worden vlak voor of vlak na de bouwvak opgeleverd.

Rabobank vanaf maandag open

Naast het pand van De Beren vestigt zich de Rabobank, die nu nog te vinden is op de hoek Sterrenkamp/Hoofdstraat. Vanaf komende maandag zijn de klanten van de bank welkom in het nieuwe kantoor. Het huidige onderkomen van de Rabobank wordt een bedrijfsverzamelgebouw.

Een van de vier ondernemingen die er een plek krijgt is De Nederlandse Kluis. Dit bedrijf gaat de honderden safeloketten in het pand verhuren; kluisjes waarin mensen kostbare en dierbare spullen kunnen bewaren. Rabo deed dit eerder in Emmen, maar schrapte onlangs deze vorm van dienstverlening.

loading

Alle ruimtes in het gebouw bezet

In februari dit jaar werd duidelijk dat er ook een gokpaleis bij het Fletcher Hotel in het nieuwe complex komt: Coam Gaming BV. Dit betekende dat alle ruimtes in het nieuwe gebouw straks bezet zijn. Of het complex ook een naam krijgt, weet Harink niet.

Voor de bewoners van onder meer de Myriadeflat zal het straks even wennen zijn. Geen bouwwerkzaamheden meer te zien vanaf hun balkons. ,,Over publieke belangstelling hebben wij nooit te klagen gehad’’, glimlacht Harink. ,,Begrijpelijk. Het is een groot en aansprekend project, midden in het centrum.’’ Een project waardoor het Raadhuisplein nu ook met recht een plein mag heten. Een plein zonder vergezichten, maar met bebouwing aan alle vier de zijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe