Restauratorendag: een stukje Sint-Jan op Mensinge

Wie wilde weten wat dat oude schilderijtje van overgrootmoeder nou werkelijk waard is, moest zondagmiddag op de havezate Mensinge in Roden zijn.

„Hmm, ik wist niet van het bestaan van dergelijke kussentjes af”, mompelt Geert Ziengs geïntrigeerd. De taxateur zit achter een grote tafel in het koetshuis van Museum Havezate Mensinge. Voor hem ligt een speldenkussen. Met heel vaag de contouren van wat ooit de naam van een pasgeboren kindje moet zijn geweest. Een geboortekussentje, inclusief spelden, vertelt de eigenaresse. „Heel bijzonder”, verzekert Ziengs.

Van theetegel tot apothekerspot

Iedereen die weleens Tussen Kunst en Kitsch gezien heeft, weet hoe het gaat. Je trekt een nummertje, gaat zitten en na een tijdje krijg je te horen hoe oud die vaas nou eigenlijk is en - belangrijker - of je een goed excuus krijgt om ‘m weg te doen. Wie een tijdje meekijkt tijdens de jaarlijkse restauratorendag op Mensinge, krijgt best bijzondere dingen te zien. Een theetegel bijvoorbeeld. Dat is een groot tablet gemaakt van samengeperste theebladeren. Vroeger veel geld waard en zelfs als betaalmiddel gebruikt, nu nog een paar tientjes waard.

Of een vroeg achttiende-eeuwse apothekerspot van Delfts aardewerk. ‘Andromachi’ staat erop, een verwijzing naar de Griekse lijfarts van de Romeinse keizer Nero. Die stelde een geneesmiddel samen dat tweeduizend jaar lang veelvuldig door artsen werd voorgeschreven. Waarde? Toch zeker zo’n 1000 euro, zegt Ziengs.

Loodzwaar

Zoveel geluk hebben meneer en mevrouw Veeninga uit Hoogezand niet. Ze zetten een ‘loodzwaar’ beeldje op tafel. „Nou, loodzwaar zou ik het niet noemen”, lacht Ziengs. „Het is namelijk gewoon gips.”

Ook de twee schilderijen die ze meebrengen, blijken niet veel waard. Het is dan wel negentiende-eeuws, maar onderdeel van massaproductie. De twee lachen erom. „Het maakt ons niet uit hoor, we wilden gewoon weten wat voor spul het is. We komen hier oorspronkelijk uit de buurt en wilden toch een keer weer langskomen. Deze restauratorendag was een mooie gelegenheid.”

Niet alleen taxateurs vertellen vandaag over hun werk. Ook Herman Prummel is aanwezig. Hij is restaurateur van antieke vuurwapens en heeft bijvoorbeeld alle topstukken van het Russische Kremlin, waaronder pistolen en geweren van tsaar Peter de Grote, weer tiptop in orde gemaakt. Op zijn tafel ligt ook een prachtig versierd pistool uit 1585. „Ik heb sterke vermoedens dat dit exemplaar van de luitenant-generaal van Willem van Oranje geweest is”, zegt hij. „Ik kan het niet honderd procent bewijzen, maar het is wel een mooi verhaal, of niet soms?”

Gewijd stuk steen

Mooi is ook het verhaal van Geert Broersma uit Bellingwolde, die natuursteen restaureert. Zo heeft hij onder meer de Sint-Janskathedraal in Den Bosch onder handen genomen. Hij wijst op een groot stuk bemost steen: „Kijk, hier ligt nog een stuk kruisbloem van 450 jaar oud. Op de kerk zit inmiddels een nieuwe.” Mocht hij dit exemplaar dan zomaar houden? Hij lacht. „Eigenlijk niet, het is gewijd natuurlijk. Maar nog niemand heeft ‘m gemist hoor.”

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.