Patiënten die hun revalidatie hebben afgerond, moeten daarna leren zich thuis, op het werk of op school weer te redden. Rehab Academy uit Wapserveen helpt een handje.

Rehab Academy is het bedrijf van Inge Vuijk en haar man Coen. Volgens de eerste is het proces van revalideren in Nederland over het algemeen goed doortimmerd. ,,Alles komt aan bod”, zegt ze. ,,Tot de psychologische aspecten aan toe, zoals rouwverwerking. Maar zodra de patiënt de kliniek verlaat, wordt hij of zij totaal overdonderd. Wat heb je nodig, en wie, om je terug in de maatschappij weer te redden?”

Hoe kun je alsnog reizen met bus, trein of vliegtuig?

Zulke broodnodige hulp is er op dit moment niet, stelt Vuijk. Om in die leemte te voorzien, startte het stel uit Wapserveen vijf jaar geleden Rehab Academy. ,,Er moeten na afloop van een revalidatietraject concreet dingen worden gedaan. Iemand die bijvoorbeeld opeens in een rolstoel terecht is gekomen, moet leren hoe je nu alsnog kunt reizen met bus, trein of vliegtuig. Qua werken is er ook veel veranderd. Wat heb je na je revalidatie nodig van je werkgever? Moeten je taken worden aangepast? En omgekeerd: heb je op een rijtje wat je je werkgever nog allemaal te bieden hebt?”

Cursus voor groepen

Rehab Academy biedt zo veel mogelijk individuele hulp, maar heeft ook een cursus voor groepen op touw gezet. ,,We hebben de cursus ‘Mee blijven doen’ genoemd. Alle deelnemers staan voor de uitdaging de regie over hun eigen leven weer in handen te nemen. Binnen een groep kunnen mensen elkaar op gedachten brengen. Om een idee te geven: deelnemers kunnen een dwarslaesie hebben, chronisch pijn lijden of met een amputatie te maken hebben gehad. Voor mensen met hersenletsel is zo’n groep doorgaans minder geschikt”, legt Vuijk uit.

Ook de partners

Ze zegt dat de ideale groep acht tot tien deelnemers telt. ,,Dat is exclusief de partners. Die hebben we er ook graag bij. Ook voor hen is er vaak veel veranderd. Ook zij moeten leren met de nieuwe situatie om te gaan.”

Netwerk aan ervaringsdeskundigen

De Wapserveners kunnen terugvallen op een landelijk netwerk aan ervaringsdeskundigen: mensen die zelf een revalidatie hebben meegemaakt en lotgenoten tips kunnen geven. Vuijk: ,,Daarnaast kunnen we een beroep doen op inhoudelijke experts. Per keer kijken we wie we het best kunnen inhuren. Dat kan bijvoorbeeld een deskundige zijn op het gebied van protheses, iemand die alles weet van incontinentiemateriaal, noem maar op.”

Westerveld enige gemeente die dit aanbiedt

Bij wijze van proef biedt de ‘eigen’ gemeente Westerveld de cursus op dit moment aan de doelgroep aan. ,,We hebben gereageerd op een oproep van de gemeente, die subsidie beschikbaar heeft voor een aantal maatschappelijke initiatieven en ideeën. Onze aanmelding is gehonoreerd. Bij mijn weten is Westerveld de eerste en tot dusver enige gemeente in Nederland die zoiets financieel ondersteunt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe