Revolutionair besluit dorpsclub Emmer-Compascuum: Ook ‘gewone’ burgers welkom

Dorpsbelangen Emmer-Compascuum gooit de luiken open. Binnenkort kunnen ook ‘gewone’ burgers lid en bestuurslid worden.

Dit hebben de leden woensdagavond unaniem besloten tijdens een ledenvergadering in multifunctioneel centrum De Deele. ,,Het demissionaire bestuur gaat de komende weken aan de slag om nieuwe statuten te maken’’, zegt demissionair voorzitter Gerard Gustin, al negen jaar bestuurslid van Dorpsbelangen.

Uitzonderlijke regels

Dorpsbelangen Emmer-Compascuum hanteert al jarenlang vrij uitzonderlijke regels. Alleen verenigingen kunnen lid worden. En de functie van bestuurslid van Dorpsbelangen staat louter open voor bestuursleden van aangesloten verenigingen. Het gevolg hiervan is dat er automatisch sprake is van dubbele petten en een vrij gesloten bolwerk.

Bestuur stapte vorige maand op

Vorige maand stapte het zes leden tellende bestuur op nadat het college van burgemeester en wethouders het zogeheten Abeln-terrein in het centrum had aangewezen als plek voor een nieuwe sporthal. Het bestuur van Dorpsbelangen was het daar niet mee eens en vond ook dat de gemeente in dit traject niet goed met Dorpsbelangen had gecommuniceerd.

Oproep: nul bestuurskandidaten

Het demissionaire bestuur schreef voor 14 maart een ledenvergadering uit. Kandidaten voor een bestuursfunctie konden tot vorige week woensdag worden aangemeld. De respons was uitermate mager: nul.

Daarop besloot het demissionaire bestuur om de leden voor te stellen om de statuten te veranderen, waardoor ook ‘gewone’ burgers lid en bestuurslid kunnen worden. Dit was overigens iets waar Gustin zich in het verleden een tegenstander van had getoond.

Vergroten leefbaarheid

Dorpsbelangen Emmer-Compascuum is een zogeheten erkende overlegpartner van de gemeente. Bij belangrijke plannen die het dorp aangaan, is de gemeente verplicht Dorpsbelangen te consulteren. Ook krijgt de vereniging van de gemeente jaarlijks een bedrag voor plannen en projecten die de leefbaarheid vergroten.

Onder vuur

Dorpsbelangen Emmer-Compascuum ligt in eigen dorp al jarenlang onder vuur. Er werd zelden of nooit in het openbaar vergaderd en over besluiten werd slecht of niet met de bevolking gecommuniceerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.