Rietplas Emmen krijgt toch een ponton

In de Kleine Rietplas in Emmen wordt voor zwemliefhebbers toch een ponton geplaatst. Lange tijd stuitte dit plan uit de wijk op verzet van de gemeente.

Volgens voorzitter Henry Ahlers van de wijkvereniging Rietlanden staan inmiddels wel alle lichten op groen. ,,We hebben goedkeuring van de gemeente en de provincie en de ponton is besteld. We verwachten dat de ponton over enkele weken in het water ligt, midden in de Kleine Rietplas. Het gaat om een T-vormig exemplaar van zo’n 5 meter lengte. Het object, dat gemaakt is van kunststof, is zo’n 2 meter breed.’’

Overlast

In de wijk Rietlanden liggen op meerdere plekken bruggetjes over stroompjes die naar de Kleine Rietplas lopen. Daar springen in de zomer geregeld jongeren van af. Dat kan niet alleen gevaarlijk zijn, het leidt ook tot overlast. Zo zijn er jongeren die in tuinen van anderen weer op het droge klauteren. Met de aanschaf van een ponton wil de wijkvereniging de jeugd een alternatief bieden en daarmee ook de overlast op en rondom bruggetjes verminderen.

Aanvankelijk koerste de wijkvereniging op een ponton van 4 bij 4 meter. Op meerdere plekken in Nederland zouden dergelijke objecten in het water liggen. De gemeente reageerde evenwel allesbehalve enthousiast. De vrees bestond dat jongeren onder de ponton belanden en daar niet meer tijdig onder vandaan kunnen komen. In gesprekken met de wijkvereniging noemde de gemeente een trekvlot met kabels als alternatief. Dit vond de wijkvereniging Rietlanden weer niet zo’n goed idee.

Compromis

Nadat partijen om tafel hadden gezeten, rolde er een voor alle partijen acceptabele oplossing uit. Een ponton in de vorm van een T. ,,Dit ponton is nergens heel breed’’, verduidelijkt Ahlers. Het gevaarte wordt met kabels aan de bodem verbonden. De wijkvereniging trekt er ruim 8000 euro voor uit. Op het strand van de Kleine Rietplas komt ook nog een speeltoestel voor kleine kinderen. ,,Een toestel dat het spelen met zand en water stimuleert’’, weet Ahlers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.