Rik Vinke krijgt lof van Ilse DeLange

Zangtalent Rik Vinke (18) uit Schoonebeek werd zaterdag in Leerdam bekroond tot ‘meest veelbelovende nieuwkomer’ van de countrymuziek. Countrykoningin Ilse de Lange zwaaide hem alle lof toe.

Proficiat, Rik! Hoe voelt dit?

,,Als een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Het is pas de eerste keer dat ik voor deze prijs ben genomineerd. Om dan meteen te winnen, is fantastisch. Dat ik mijn eigen cd mocht uitreiken aan Ilse DeLange was voor mij het absolute hoogtepunt. Zij is een voorbeeld voor mij.”

Heb je nog met Ilse gesproken?

,,Ik heb haar een cd gegeven en gezegd: ‘Luister hem eens. Wie weet, vind je het wat.’ Ze bedankte me, zei dat ik goed bezig was en drukte me op het hart om vooral zo door te gaan. Echt tof om dat uit haar mond te horen.”

Waar begon het voor jou serieus?

,,Ik luisterde altijd al veel naar country. En omdat zo’n beetje elke zichzelf respecterende countryzanger gitaar speelt, schafte ik mij er drie jaar geleden ook één aan. Het ging meteen zo goed, dat ik al na een half jaar een platencontract op zak had. Vorig jaar won ik het Drents liedjesfestival met Eem Lös. Inmiddels zijn van mij twee singles en een debuutalbum Forged in Fire uitgebracht.”

Hoe ziet je leven er verder uit?

,,Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Schoonebeek. Omdat ik nog geen rijbewijs heb, rijdt mijn vader Erik of mijn gitarist Florian Lukkien me naar optredens. Maar begin 2018 ga ik rijles nemen. Verder zit ik in mijn tweede jaar van mijn opleiding tot kok aan het Drenthe College.”

Dus weer in de schoolbanken?

,,Ja en dat blijft voorlopig zo. De opleiding duurt drie jaar en die maak ik ook af. Al is het alleen maar om een back-up te hebben voor het geval het met de muziek niks wordt. Maar het wordt alsmaar lastiger om school en muziek met elkaar te combineren. Ik krijg steeds meer boekingen en dan zit het een het ander soms behoorlijk in de weg. Alleen in juni had ik al iets van tien optredens. En nu staat december weer voor de deur. Soms moet ik even op de rem trappen.”

Droom je als zoveel countrymuzikanten van een trip naar Amerika?

,,Natuurlijk, Nashville zien is een droom. Maar het hoeft niet per se. Voorlopig hou ik het dichter bij huis. Het geluid dat ze bij NEO Music in Bovensmilde uit de mengtafel krijgen is bijna hetzelfde als wat ze in de VS doen. Als het kan, wil ik daar mijn platen blijven opnemen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.