Ritten met Hoogeveense busjes worden niet gratis

GroenLinks, D66 en de SP willen reizigers van De Bij geen euro laten betalen voor een busritje. Een motie voor ‘gratis' vervoer kreeg donderdagavond echter onvoldoende politieke steun.

De Bij

En dus blijft de ritprijs van 1 euro gewoon van kracht. Vanaf deze week rijdt De Bij door Hoogeveen. Deze nieuwe achtpersoons bus rijdt in de stad op twee vaste routes en stopt bij veelgevraagde locaties, zoals ziekenhuis, ouderencentra, winkelcentra, gezondheidscentra en station.

Geringe opbrengst

Volgens de indieners van de motie geeft de reizigersbijdrage slechts een geringe opbrengst (12,8 procent) op de totale kosten van zo'n 360.000 euro. Daarnaast stellen GroenLinks, D66 en SP dat het innen, afhandelen en registreren van geldtransacties ook veel geld kost.

Een ander argument is het risico van diefstal of overval, gezien de aanwezigheid van contant geld bij de chauffeur. De partijen vinden het verder onjuist dat studenten ook moeten betalen, omdat de OV-vervoerbewijzen in De Bij niet geldig zijn. Ook het laten betalen van meereizende begeleiders van WMO-klanten vinden ze niet kies.

Experiment

De andere partijen (23 tegen 6) stemden tegen. Ze vinden het te vroeg om het deze week gestarte experiment met De Bij nu al te wijzigen, zonder dat ervaringen bekend zijn. Ook misten de partijen een financiële onderbouwing, omdat de maatregel een ‘gat' van zo'n 44.000 euro in de begroting zou schieten.

Wethouder Jan Steenbergen gaf aan dat in april voor het eerst in de raad geëvalueerd wordt. ,,Mochten zich voor die tijd grote problemen voordoen, dan grijpen we direct in'', zegde hij toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.