Robbin R. fraudeerde, maar hoeft niet naar gevangenis

De 24-jarige Robbin R. heeft zich schuldig gemaakt aan faillissementsfraude en verduistering, maar hoeft daarvoor niet de gevangenis in. Wel kreeg hij 240 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Robbin R. werd op 15-jarige leeftijd landelijk bekend door zijn handel in brommobielen en later in auto's. Hij werd in 2011 uitgeroepen tot jongste en succesvolste ondernemer van Drenthe. In juli 2013 werd in de kelder van zijn ouderlijk huis in De Kiel een grote hennepkwekerij met 1300 planten ontdekt. Niet lang daarna ging zijn bedrijf Auto Zwaluw failliet.

R. stond twee weken geleden terecht, samen met zijn moeder en stiefvader. Tegen hem werd een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank vindt echter dat hij vanwege zijn jonge leeftijd en omdat het de eerste keer is dat hij met justitie in aanraking komt, niet naar de gevangenis hoeft.

Ouders

Dat ligt anders voor zijn 55-jarige moeder en 65-jarige stiefvader. De stiefvader was het brein achter de hennepkwekerij en het was niet voor het eerst dat hij zich daaraan schuldig maakte. Daarom kreeg hij vijftien maanden gevangenisstraf. Hij had ook met een hypotheek op het huis in De Kiel gefraudeerd.

Anders dan bij Robbin, was er wel bewijs dat zijn moeder wist van de kwekerij. Ze is alleen niet medeschuldig aan het telen van de hennep, vindt de rechtbank. Ze kreeg eveneens vijftien maanden gevangenisstraf, ook omdat ze zich schuldig had gemaakt aan het witwassen van de hypotheek van vier ton die haar partner met valse papieren van de bank had ontvangen, en aan faillissementsfraude.

Verduistering

De rechtbank acht bewezen dat Robbin en zijn moeder verschillende auto's en paardentrailers overhevelden naar andere bv's toen het autobedrijf een maand na de ontdekking van de hennepkwekerij failliet ging. Ook was er geknoeid met de boekhouding, waardoor de curator het faillissement niet goed kon afhandelen voor de schuldeisers.

Tot slot hadden Robbin en zijn moeder een auto die per ongeluk bij hun bedrijf was neergezet door de eigenaar, in hun showroom te koop gezet. Dat leverde een veroordeling voor verduistering op.

Lagere straffen

De straffen vielen iets lager uit dan de officier van justitie eiste. Dat komt mede doordat de zaak te lang op de plank is blijven liggen. De moeder en stiefvader van Robbin R. kunnen nog een ontnemingsvordering van 1,7 miljoen euro tegemoet zien, vanwege de illegale inkomsten uit de hennepkwekerij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.