Ik zag tegen een hoop van haar spullen op als vriendin bij mij zou intrekken, maar een van de dingen die ik preventief wilde verhuizen, was haar robotstofzuiger. Die doet al jaren zelfstandig dienst bij haar. Terwijl zij naar kantoor is, gaat hij – ze noemt hem liefelijk Nacho – elke dag op hetzelfde tijdstip aan het werk. Als hij klaar is, rijdt hij zichzelf terug naar zijn laadstation.

Tenminste, dat is wat vriendin mij voorhield. Toen Nacho bij mij kwam wonen, bleek hij toch van een íets ander kaliber.

Het begon met kleine ergernissen, zo is het Nacho’s beproefde tactiek om overal met volle vaart tegenaan te botsen. Muren, stoelen, plantenbakken. Zelflerend zou hij zijn, maar nadat hij de zoveelste een zwarte streep op de witte muur maakte die hij al tachtig keer had ‘ingetekend’, heb ik dat opgegeven.

Verder weet Nacho altijd precies waar stof niet ligt, gaat daar rechtstreeks op af en blijft er eindeloos kleine rondjes draaien. Laat je een keer een kruimel vallen? Dan weet Nacho niet hoe snel hij weg moet komen, hophop, terug naar het laadstation maar weer.

Ik hoopte dat Nacho blij zou zijn met mijn drempelloze huis, want hij vocht altijd met de drempels bij vriendin. Niet dus. Hij raakt vast op de minst indrukwekkende plintjes de je ooit hebt gezien, blijft hangen onder kasten waar genoeg ruimte is en draait zich gek op schoenveters.

Ik loop meer achter Nacho aan, dan ik ooit achter een puppy zou doen. Ik schreeuw hem toe als hij zo hard tegen een tafel dreigt te beuken dat er een glas af valt. Wat een plezier. En dat voor de luttele prijs van 500 euro.

Ik accepteerde het maar, omdat vriendin nog steeds dol op hem was. Tot ik ineens de sterke geur van verbrand plastic rook. Ik ging koortsachtig op zoek, het kon wel eens kortsluiting zijn. Ik ontdekte dat Nacho nagenoeg alle snoeren met zijn borstels had doorgeragd. Ze rookten er nog van.

Dat was het eind van mijn tv-plezier, internetverbinding en verlichting in huis.

Maar zonder Netflix heb ik gelukkig genoeg tijd om zelf te stofzuigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe