Roden graaft naar bom uit Tweede Wereldoorlog

In Roden is maandag de zoektocht begonnen naar een bom uit de Tweede Wereldoorlog die in het zuidelijke deel van de Albertsbaan onder de grond zou liggen.

Zo’n bom uit de Tweede Wereldoorlog is 96 centimeter lang, kent een diameter van 32 centimeter en draagt 66 kilo springstof. Als die afgaat, springen niet alleen de ramen in de Albertsbaan.

De Albertsbaan gaat binnenkort op de schop en de gemeente wil geen risico nemen. Leemans Speciaalwerken deed onlangs onderzoek en concludeerde dat er waarschijnlijk inderdaad een bom ligt.

Tjerk Karsijns beweert al jaren dat er een blindganger onder de Albertsbaan ligt. Hij schreef er in 2005 het boekje Het bombardement op Roden over, met zijn inmiddels overleden vriend Wim Fonk. ,,We hebben veel gehad aan het boekje, waarbij ook Engelse archieven zijn geraadpleegd. Verder hebben we vier getuigen gehoord en luchtaanvallen gecheckt”, zegt Giesberts.

De bom is op 24 oktober 1941 gedropt door een Engelse bommenwerper op weg naar Emden, die vermoedelijk in problemen kwam. De bemanning dropte per vergissing een container met brandbommen en zeven bommen boven Roden; zes 500 ponders en een 250 ponder. Eén bom ging niet af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.