Voor de vijfenvijftigste keer trok zaterdag de jaarlijkse Rodermarktparade door het dorp: 15 praalwagens, en bepaald niet de minste bouwwerken, in een bonte optocht door Roden.

Tuinstoelen, in alle soorten en maten, staan in lange rijen langs de route. En ze zijn bijna allemaal onbezet. Net het zwembad bij het hotel in een warm land: je moet er vroeg bij zijn voor een goed plekje. Bij de Rodermarktparade wil iedereen vooraan zitten om maar niets te hoeven missen.

Het leven is goed in zonnig Roden

De terrassen van de horecagelegenheden stromen vol. Het leven is goed in zonnig Roden. Ook de slijter heeft zitbanken en statafels voor zijn zaak gezet. De ober van de pizzeria serveert een hond een bak water. ,,Heppe jai dorst?’’ Het hijgende dier neemt een klein slokje. De bazin lacht. Rare hond.

Kinderen spelen met gemorst zand bij een bouwplaats aan de Raadhuisstraat. Er wordt gehuild. Onenigheid over het te maken bouwwerk? Iedereen is op zijn of haar manier in afwachting van wat de parade dit jaar brengt. En eigenlijk doet iedereen hetzelfde: wachten. Maar dat is nu geen straf. ,,Weet je nog? Vorig jaar regende het zo hard.’’ Dat is de toeschouwer niet vergeten.

Een licht gemor: Hoe laat start de optocht?

Ineens gaat het snel. De een na de ander zoekt zijn stoel op. Het is bijna zover, toch? Om tien over half twee ontstaat er een licht gemor. ,,Hoe laat start de optocht?’’ Antwoord: ,,Half twee, stond in de krant.’’ Dan kan het nooit lang meer duren.

Kwart voor twee, beweging. Een man op wat ooit een politiemotor was, maakt de kruising Raadhuisstraat-Herestraat vrij. Nu gaat het echt gebeuren. Stoeltjes worden nog iets dichter naar de stoeprand geschoven. Want ja, als de een begint, moet de ander wel volgen. Anders zie je niks.

Muziek. Nog niet zichtbaar, wel hoorbaar. Het is showband The Entertainer, dat de optocht aanvoert. In het kielzog een heuse reclamekaravaan. Een dikke Ford Mustang, mit twai oetlaot’n. Ook Pipo de Clown, Amy Whinehouse, Napoleon, Bob Marley en André Hazes komen voorbij. Maar het gaat niet om de ‘beroemdheden’, het gaat om de elektrokarretjes, waar ze op zitten. Ook nog reclame, dus.

Daar komen de majorettes, nu gaat het echt beginnen

Maar dan komen de majorettes de bocht om en is het spel echt op de wagen. Mythes en legendes vormen de rode daad. Een groot Vikingschip beweegt door het dorp. Romeinse soldaten, het Paard van Troje, de onderwaterwereld Atlantis met een wel heel lief zwaaiend guppie als zeemeermin, Klaas Vaak, hunebedbouwers, Asterix & Obelix, het schip De Vliegende Hollander, oermensen ‘oet Drenthe’, de legende van de Bockerijders, the Tree of Life, het oude Egypte, Joris en de Draak en een huiveringwekkende voorstelling van Dracula. De praalwagen Eldorado is zo groot, dat de bocht nemen makkelijker is gezegd dan gedaan.

De stoet danst, zingt, zwaait, speelt angst en boosheid waar het nodig is. De muziekkorpsen spelen opzwepende ritmes. Ook op de fiets, zoals Crescendo uit Opende. Draaien, keren en spelen zonder vallen. Het publiek geniet. En vanaf het grote balkon van Hotel Het Wapen van Drenthe ziet ook het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken Roden dat het goed is.

En dan? Stoeltje inklappen, oliebollen halen en naar huis. Of feest vieren, want het Rodermarktfeest gaat nog tot en met woensdag door.

En zaterdagavond wordt de Rodermarktparade nog eens herhaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe