Rodermarktparade lijkt gered

De toekomst van de Rodermarktparade lijkt verzekerd. Volksvermaken en de gemeente hebben een akkoord over een loods voor de opbouw van praalwagens.

De loods komt aan het Oosteinde in Roden, naast het bedrijf Feeder One, tegenover de golfbaan Holthuizen. De Vereniging voor Volksvermaken Roden, organisator van de Rodermarktparade, gaat de grond op het bedrijventerrein huren van de gemeente en op het perceel een nieuwe loods bouwen. ,,Hier kunnen we zes wagens kwijt voor de parade”, legt penningmeester Henk Halsema uit.

Bouwlocatie gezocht

Volksvermaken luidde vorig jaar de noodklok. Als er geen onderdak gevonden werd voor de zes wagens zou dat het einde betekenen van de Rodermarktparade, die medio september jaarlijks rond de 70.000 bezoekers trekt. De afgelopen jaren kon het bestuur met hangen en wurgen voldoende opbouwplaatsen vinden en nu een aantal loodseigenaren de panden te koop heeft gezet, dreigde een groot probleem. ,,Dit jaar redden we ons nog, volgend jaar moet de nieuwe loods er staan”, aldus Halsema. Hij zoekt voor de komende Rodermarktparade nog een bouwlocatie voor de jongerengroep Cre-Active. Aan de parade doen dit jaar vijftien wagens mee.

Afgelopen jaar heeft Volksvermaken diverse locaties bekeken. Onder meer zijn de manege in Roden en een loods bij het motorsportcentrum in Steenbergen in beeld geweest, maar tot een deal kwam het niet. De nieuwe plek aan het Oosteinde was eerder bekeken voor de bouw van een loods, maar toen konden de gemeente, eigenaar van de grond, en Volksvermaken geen overeenstemming bereiken over huur van de grond.

Geen dure loods

De afgelopen maand hebben het bestuur van Volksvermaken en wethouder Henk Kosters meerdere keren om tafel gezeten en uiteindelijk overeenstemming bereikt. Over details wil penningmeester Halsema zich nog niet uitlaten. ,,Maar we hebben een goede deal gemaakt.”

Volksvermaken laat geen dure loods bouwen. Die zal tussen de ton en 125.000 euro gaan kosten, aldus Halsema: ,,Denk aan een vierkante bak, zonder isolatie. Van mei tot en met september kunnen zes bouwgroepen gebruik maken van de loods. De overige maanden willen we de loods verhuren als caravanstalling.” Ongeveer 50.000 euro verwacht Volksvermaken binnen te kunnen halen met de verkoop van certificaten van 500 euro. Die actie verliep aanvankelijk niet goed, maar gaat nu beter, volgens de penningmeester.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.