Zeven jaar lang was het Roekpad in Echten een populaire attractie, nu gaat de kettingzaag in de speeltoestellen. Stichting Kraaienbosch, die het speel- en beleefpad opzette, moet ze aanpassen en officieel laten certificeren, maar kan de kosten daarvan niet ophoesten. „Als er geen pot goud voorbij komt, zien wij geen andere oplossing.”

Het Roekpad is een beleefpad in het Kraaienbosch bij Echten en is volgens voorzitter Jeanette von der Heide zeer in trek. In de zomerperiode maken dagelijks vijftig tot honderd mensen gebruik van alles wat het te bieden heeft. „Kinderen genieten hier met volle teugen.” Het pad is vrij toegankelijk en wordt ook gebruikt voor het geven van kinderfeestjes en uitjes van basisscholen.

Eerder deze week is een groep vrijwilligers begonnen met het afbreken van de toestellen, die door henzelf gebouwd zijn met materialen uit het bos. „Een stoere wipwap, een pondje over het water en klimtoestellen van boomstammen. Het destijds opzetten was voor de vrijwilligers een leuke dagtaak. Dat ze het nu moeten afbreken, doet hen pijn.”

Meisje klem

Een incident op een van de toestellen, anderhalf jaar geleden, zette een onomkeerbaar proces in gang, zegt Von der Heide. Een leerling van een school in Zuidwolde kwam klem te zitten tussen twee boomstronken. De brandweer bevrijdde haar uiteindelijk. Uit navraag bleek dat het kind niet gewond was geraakt, zegt Von der Heide. De ouders namen de stichting ook niets kwalijk. „Maar toen het incident ook de pers bereikte, stelde de Koninklijke Visio een onderzoek in naar de toestellen. En dat is hun goed recht, alles staat op hun terrein.”

Het resultaat: een groot deel van de natuurattracties bleek niet veilig en moest gekeurd worden. Er zou kans zijn op beknelling en zogeheten ‘scharniergevaar’. „Daar hebben we nooit bij stil gestaan toen we het opzetten”, zegt Von der Heide nuchter. „Als ik met mijn kinderen naar een speelpark ging, zei ik dat ze zelf goed moesten opletten. ”

Duizenden euro’s

Maar een inspectie van het Roekpad door een adviesbureau via gemeente De Wolden, stelde de stichting voor een zware opgave: afbreken of certificeren. „Je bent duizenden euro’s verder om voor al deze toestellen een officieel certificaat aan te vragen, en vervolgens moeten de toestellen ook nog worden aangepast”, zegt de voorzitter. „Dat geld hebben we helemaal niet!” Er lopen nog gesprekken met de gemeente, zegt Von der Heide. „We hopen dat ze ons nog kunnen helpen.”

Een aantal toestellen wordt nu dus uit voorzorg afgebroken. Von der Heide: „Je kunt het nu ook niet meer laten zoals het is, het is kennelijk niet veilig meer”.

De stichtingsvoorzitter vindt de situatie desondanks bijzonder krom, maar richt haar teleurstelling niet op personen of instanties. „Het is hoe het is, nu. We voelen ons genekt door regelgeving. Er bestaan kennelijk ook gekeurde keien en boomstronken die duizenden euro’s meer kosten dan wat het Roekpad tot nu toe heeft gekost. En daarbij, kinderen kunnen ook uit een speeltoestel vallen dat wél gecertificeerd is. Dit pad was een initiatief uit het dorp en we hoopten dat kinderen hier op een ‘stoere manier’ konden spelen en leren. Hopelijk blijft het andere speelbossen, waar dan ook, bespaard.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe