Roemeense scheermesjesdief steelt alleen bij Albert Heijn (onder meer in Meppel)

Tegen een 33-jarige winkeldief uit Roemenië is donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden een gevangenisstraf van een jaar geëist.

Officier van justitie Roelof de Graaf gaat er vanuit dat de Roemeen deel uitmaakte van een georganiseerde bende die alleen maar babypoeder en scheermesjes stal, altijd bij filialen van Albert Heijn.

Actief in heel Noord-Nederland

De Roemenen werkten volgens een vaste methode: ze kwamen in groepjes van twee of drie man achter elkaar de winkel binnen. Als ze hadden gevonden wat ze zochten, verlieten ze vlak na elkaar de winkel, met de gestolen spullen onder de jas.

De groep is in maart en april van dit jaar twee keer bij de Albert Heijn in Wolvega geweest, waar ze scheermesjes, babypoeder en boxershorts stalen.

Verder waren ze begin dit jaar actief geweest in Meppel, Havelte, Appingedam, Wijhe, Ommen, Diepenveen en in Callantsoog. De Roemeen gaf toe dat hij nog vaker in andere steden en in andere vestigingen van Albert Heijn was geweest.

De officier had 'de absolute overtuiging' dat het hier om georganiseerde misdaad ging. 'Een samenwerkingsverband van Roemeense mannen die diefstallen plegen bij Albert Heijn-filialen'.

Buit verkocht op de zwarte markt

Ze stalen scheermesjes en babypoeder omdat dat producten zijn die eenvoudig te slijten zijn op de zwarte markt. Op telefoons die bij onder de verdachte zijn aangetroffen stonden foto's van verpakkingen van babyvoeding en scheermesjes.

Ook vond de politie Whatsapp-berichten met lange lijsten van goederen, wat een aankondiging leek van een partij gestolen spullen die op weg was naar Roemenië.

Op de telefoons was gezocht naar adressen van filialen van Albert Heijn. 'Dit is afgesproken werk', concludeerde De Graaf. De verdachte is in Nederland eerder veroordeeld voor winkeldiefstallen. Hij is zes keer in verband gebracht met diefstal en tien keer met heling.

 Vorig jaar heeft de politie hem twee keer aangehouden. De laatste keer in september 2017 lag de auto, een zwarte Peugeot, vol met scheermesjes en babyvoeding.

De rechtbank doet op 23 augustus uitspraak. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.