Roerig einde OBS De Peppel Gasselternijveenschemond

OBS De Peppel in Gasselternijveenschemond beleeft een roerig einde. De gemeenteraad van Aa en Hunze geeft het een opmerkelijk slot.

Te weinig leerlingen

Directeur/bestuurder Saakje Berkenbosch van scholenstichting Primah wordt door de gemeenteraad van Aa en Hunze mede verantwoordelijk gehouden voor de snelle sluiting van het schooltje. Die houdt deze zomer al op te bestaan, omdat er veel te weinig leerlingen over blijven.

Onvrede

De gemeenteraad is akkoord gegaan met sluiting en fusie van het schooltje met de J. Emmensschool in Gasselternijveen. Maar de gang van zaken rond die fusie zit de raad niet lekker. Berkenbosch krijgt het verwijt dat ze zonder inmenging van de medezeggenschapsraad de directeur van De Peppel op non-actief heeft gesteld, terwijl die er juist voor zorgde dat de school op sterkte bleef. Berkenbosch heeft steeds gezegd dat ze geen andere keus had, omdat de schooldirecteur er maar niet in slaagde om De Peppel van het predikaat zwak af te helpen.

De onvrede over de gang van zaken uitte zich in een motie. Die moest de macht van de directeur/bestuurder inperken, hoewel de gemeente daar niet over gaat. VVD, CDA, Combinatie Gemeentebelangen en GroenLinks willen onafhankelijker toezicht op de handel en wandel van Berkenbosch. In de praktijk heeft ze een rol bij de voordracht van leden van de Raad van Toezicht. Dat heeft iets van een slager die zijn eigen vlees keurt, vindt de raadsmeerderheid.

Verbazing

Wethouder Harry Dijkstra (CDA) staat in het geheel niet achter de inhoud van de motie. Hij beloofde de boodschap over te brengen, maar zonder het advies om die ook op te volgen. „Ik heb altijd al postbode willen worden”, grapte hij. Volgens hem is het goed gebruik dat directeur/bestuurders een adviserende rol spelen in het benoemen van de Raad van Toezicht.

Berkenbosch reageert met verbazing: „Het beeld is ontstaat dat ik erop uit ben om kleine scholen te sluiten, maar dat is absoluut niet aan de orde. De sluiting van De Peppel is helaas versneld door de reuring die de ouders zelf te weeg hebben gebracht.”

VVD-raadslid Bert Hofsteenge is in de hele discussie rond de sluiting scherp kritisch geweest. Volgens hem had de sluiting voorkomen kunnen worden als de voormalig directeur beter gesteund was. Door zijn aanpak kwamen er zelfs kinderen uit Oude Pekela naar De Peppel.

Vertrokken

Van de 32 leerlingen zijn door alle commotie op school nu al 11 vertrokken. Een deel gaat al naar de Emmensschool, sommigen naar scholen in Stadskanaal, maar voor een paar leerlingen is nog geen alternatief gevonden.

Een van de ouders van De Peppel verhaalde tijdens de raadsvergadering van de hevige beroering op school sinds het op non-actief stellen van de schooldirecteur. Dat heeft volgens haar direct de sfeer op school verziekt.

Berkenbosch ziet dat anders. Ze had de school liever een jaar open gehouden, maar dat is door de commotie niet mogelijk gebleken. De medezeggenschapsraad heeft gekozen voor een snelle sluiting op voorwaarde van extra begeleidingsuren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.