Annen, Vledder en Wezup: alle drie de dorpen stonden dit weekend in het teken van de jaarlijkse kerstmarkt. En dat omvat meer dan het (ver)kopen van de nodige kerstfrutsels, zo blijkt.

Van de wandelclub tot de jeu de boulesvereniging, vrijwel allemaal hebben ze zaterdag een plekje geclaimd op de kerstmarkt in Vledder. Niet zo vreemd dat mede-organisator Annie Koopman spreekt van een kerstmarkt voor en door Vledder, al is iedereen welkom. Waar de kerstbazaar volgens Koopman in een ver verleden wel 250 kramen telde, is daar tegenwoordig nog een vijfde deel van over. ,,Maar waar het vroeger ‘lopen en kopen’ was, blijven mensen nu veel vaker stilstaan om met elkaar een praatje te maken.”

Duurzaam dankzij speciaalbier

Een van die ‘praatplekken’? Het kraampje van de plaatselijke voetbalvereniging BEW, die speciaalbiertjes verkoopt. Dat de sfeer er goed in zit, komt volgens voetballer Jasper Sybrandy doordat je continu oude bekenden tegenkomt. Volgens Sybrandy is het enerzijds belangrijk om je te laten zien. ,,Want in een dorp moet je de handschoen met elkaar oppakken.” Daarnaast spint de voetbalclub ook garen bij de verkoop van de speciaalbiertjes. ,,Voorgaande jaren haalden we rond de vierhonderd euro op, dat we gebruiken om de club te verduurzamen. Voor een kleine vereniging is dat echt veel geld.”

loading

Wensenboom

Oudejaarsvereniging de Oliebol verkoopt niets, maar geeft wel iets terug aan Vledder. De groep heeft namelijk een kerstboom meegesleept naar de markt. Hierin mogen dorpsgenoten hun wensen op een kaartje achterlaten. ,,Een aantal daarvan laten wij dan uitkomen”, vertelt Jeffrey Oosterhof. Na de voorgaande editie bracht de vereniging bijvoorbeeld bloemetjes langs bij mantelzorgers in het dorp en kregen kinderen uit gezinnen die naar de Voedselbank gaan een speelgoedpakket. Volgens Oosterhof is het belangrijk om wat terug te doen. Niet alleen omdat op deze manier mensen blij worden gemaakt, maar ook omdat het bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp.

‘Kleintje Zuidlaardermarkt’

Op de kerstmarkt in Annen is het zaterdagmiddag gezellig druk. Op het plein voor het dorpshuis brandt een gezellig vuurtje, waarboven kinderen broodjes roosteren. Op de ijsbaan wordt fanatiek gekrabbeld, terwijl een kanon nepsneeuw in de lucht blaast. De sneeuw mag nep zijn, de regen is echt. ,,Het valt nog mee”, zegt kersvers voorzitter Fenja Woest van de plaatselijke kerstfaircommissie vrolijk. ,,Vorig jaar zijn we naar deze locatie ‘gevlucht’, door het slechte weer. De roep om meer naar binnen te halen werd steeds luider.”

Zowel binnen en buiten is tijdens de jubileumeditie extra veel te doen. Voor een euro mag je een ritje maken op de arrenslee, in de sporthal staat een snowboardsimulator. De markt is na tien jaar een begrip in het dorp, menig Anner ‘Oel’ kijkt uit naar de kerstmarkt aan het einde van het jaar. Maar, zien Woest en Anneke Greving, die al tien jaar betrokken is bij de organisatie: het wordt steeds drukker. ,,Hoeveel mensen er komen? Geen idee”, zegt Woest. ,,’Kleintje Zuidlaardermarkt’ geeft wel een aardige indruk”, zegt Greving lachend.

Dorpsfeest dankzij de knieperties

De inwoners van Wezup hebben weer in groten getale schuur of deel uitgeleend aan marktkooplui voor de kerstmarkt in het dorp. Eén van de drukste kraampjes is dat van de knieperties, die de dorpsvereniging verkoopt. Hier hanteert Jacqueline Knol zondagochtend het ijzer waarmee de zoete lekkernij wordt gebakken. Meer voor de sfeer en geur dan het daadwerkelijke resultaat, erkent ze. In de twee weken voor de kerstmarkt zijn verreweg de meeste knieperties al gebakken. In ploegendienst werkten de dorpsbewoners door. Het resultaat? 17.000 knieperties. Ze-ven-tien-duizend.

loading

Knol helpt voor de tiende keer mee. Het is altijd gezellig, vindt ze. Behalve de saamhorigheid onder dorpsbewoners, geeft de kerstmarkt bovendien ook een belangrijke financiële injectie aan de verenigingen in het dorp. Zo stroomt het geld van de kniepertiesverkoop in de kas van de dorpsvereniging. Het jaarlijkse dorpsfeest en de buurtbarbecue zijn mede te danken aan de kniepertiesopbrengsten. ,,Wat we hier verdienen, gaat dus weer terug naar het dorp.”

Dat beaamt kerstmarktvoorzitter Lars Hoedemaker. Nog belangrijker, vindt hij: ,,Bijna iedereen in het dorp helpt deze dagen mee. Het is heel sociaal gebeuren. De kerstmarkt brengt het dorp samen.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe