Rood licht bij Kloosterbrug na twee ongelukken met gewonden

De Kloosterbrug in Assen.

Het stoplicht bij de Kloosterbrug in Assen is aangepast na twee ongelukken met gewonden. Voor alle verkeersstromen staat het licht nu standaard op rood.

Bewoners vroegen om maatregelingen na de ongelukken. ,,We hebben de struiken gesnoeid en de verkeerslichten aangepast’’, vertelt Peter Veldman, verkeerskundige van de gemeente Assen. Het gaat om een proef. ,,Auto’s hadden standaard groen, fietsers rood tot ze drukten’’, legt Veldman uit.

Standaard rood

Nu hebben zowel de fietsers als automobilisten standaard rood. Nadert een auto het stoplicht, dan springt deze op groen. Fietsers krijgen rap groen als ze op een knop drukken. ,,Er werd te hard gereden en fietsers reden door rood. Nu hoeft dat laatste niet meer en auto’s moeten afremmen’’, vertelt Veldman.

De nieuwe maatregelen gingen vorige week in en de gemeente kreeg zowel complimenten als klachten. Elke dag passeren zo’n 10.000 auto’s het stoplicht en voor hen is de nieuwe situatie het lastigst: ze moeten afremmen en kunnen dan pas weer doorrijden.

Filevorming

Toen de maatregel net ingevoerd was ontstond filevorming bij het stoplicht. Veldman beaamt dit. ,,Zodra een gaatje valt springt het stoplicht weer op rood, terwijl ie vroeger op groen bleef staan. Dat is wel een nadeel. Het voordeel is dat de fietsers beter bediend worden.’’

De komende maanden houdt de gemeente de situatie goed in de gaten. Veldman: ,,Mocht het dan toch niet bevallen, dan passen we de situatie weer aan.’’

menu