Rotary Noord-Nederland: 119 noodcontainers op Sint Maarten

ANP

De rotaryclubs in Noord-Nederland hebben 119 zogeheten shelterboxen op Sint-Maarten afgeleverd.

Gouverneur Jan Bos uit Sappemeer, voorzitter van de rotaryclubs in Groningen, Friesland en Drenthe, vertelt dat met de kunststof containers van 50 kilo noodhulp is verleend. ,,In een shelterbox zitten onder meer een dekzeil en kookmateriaal. Denk aan een kooktoestel en potten en pannen. Daarmee kan de bevolking in haar eerste behoeften voorzien. Er zit geen eten in de box.”

120 shelterboxen

Rotary Noord-Nederland kwam als een van de eersten in actie voor Sint-Maarten nadat orkaan Irma over het Caribisch gebied raasde. ,,Binnen veertien dagen hebben we geld voor bijna 120 shelterboxen bijeen gebracht. Die lagen in Panama in een depot en zijn vandaaruit naar Sint-Maarten gebracht. Op tv-beelden zag ik dat de boxen al in gebruik zijn.’’

Ook de rotaryclubs in de overige districten in Nederland doen ondertussen mee aan de actie. Dat resulteerde in nog eens honderd shelterboxen, waarmee in totaal ruim tweehonderd containers op Sint-Maarten zijn aangekomen.

Militairen

Op Sint-Maarten zijn ook tweehonderd militairen uit de kazernes Assen en Havelte actief. De luchtmobiele brigade uit Assen bewaakt onder meer het vliegveld, voert patrouilles uit en helpt bij het uitdelen van flessen water, onder meer afkomstig van de Waterleidingmaatschappij Drenthe. De geniecompagnie van Havelte is naar Sint-Maarten gevlogen om de vernielingen aan wegen, haven en vliegveld in kaart te brengen en reparaties uit te voeren. Ook werkt ze aan herstel van verbindingen.

menu